Eğer Kafa Nakli Olsaydınız Başka Birisi Mi Olurdunuz?

3

Hayatta kalsaydınız yani.

Sergio Canavero, insanlarda yapılacak kafa naklinin işe yarayacağı konusunda son derece kararlı. Aslında, böylesi bir nakli bir yıl içinde gerçekleştirebileceğini iddia ediyor ve elinde bunu destekleyen bilimsel bulgular olduğunu söylüyor. Peki öyle mi?

2017’nin sonlarına doğru, Canavero’nun projesi gazetelerde manşet olmuştu. İtalyan cerrah, “kafa anastomoz girişimi” veya HEAVEN adını verdiği bu işlemi gerçekten uyguladığını iddia etmişti.

Sonraki raporlarda, böyle bir işlemin meydana gelmediğine ve çalışmanın cesetler üzerinde uygulandığına karar verilmişti; pek çok sinirbilimci, bu kadar şeyin bile gerçekten yapılıp yapılmadığını sorguluyor.

Çoğu bilim insanı, Canavero’nun iddia ettiği üzere böyle bir ameliyatı gelecek yılın sonbaharında Çin’de gerçekleştirmesine olanak sağlayacak kadar bilimsel ilerlemenin mevcut olup olmadığını sorguluyor.

Aslında, söz konusu araştırmanın, kafa nakillerini yakın gelecekte dahi geçerli bir seçenek haline getirip getirmeyeceğini sorguluyorlar.

Northwestern Üniversitesinde Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon doçenti olan Richard L. Harvey, mevcut fikir birliğini özetliyor: “Bu noktada, beyin sapını omuriliğe çalışır şekilde bağlamak mümkün olmayacaktır. Bu yüzden, eğer bu yapılırsa, kişinin elleri ve ayakları felçli olacaktır” diyor.

“Omurilik zedelenmesi olan hastalarda omurilikleri onaramıyoruz bile. Bu yüzden bunu [başarılı şekilde bir kafa nakli gerçekleştirmeyi] kesinlikle yapamayız.”

Ancak bu durum, asla böyle bir nakil yapamayacağımız anlamına gelmiyor.

California Teknoloji Enstitüsünün (Caltech) Biyoloji ve Biyolojik Mühendislik (BBE) bölümünde Psikoloji, Sinirbilim ve Biyoloji Bren Profesörü Ralph Adolphs, uzak gelecekte bir kafa naklinin başarılı olabileceği ihtimalini reddetmiyor ancak bunun için önemli zorlukların üstesinden gelinmesi gerekeceğini söylüyor.

“Prensipte herhangi bir imkansızlık görmüyorum, bu yüzden gelecekte yapılabilmesi muhtemel. Ancak bu ilk önce, felçli insanları tedavi etmek gibi küçük adımlar halinde gerçekleşecektir. Çözülmesi gereken tüm sorunlar çözüldüğünde, böyle bir şeyi duyacağınızdan emin olabilirsiniz” diyor.

Her ne kadar şu an bir kafa naklinin yapılması mümkün olmasa da, eğer bilim başarılı bir nakil yapılacak kadar ilerlerse, bu durum yeni ve akıllara durgunluk veren soruları ortaya çıkaracaktır.

İlk olarak, yeni bedene nakledilen kafaya ne olacak? Vücudun diğer bölümlerinin nörolojimizi etkileme şekli ile düşünme ve eylem şeklimiz sebebiyle, bir kafayı yeni bir vücutla birleştirdiğimiz zaman bütünüyle yeni bir insan mı oluşacak yoksa kafanın önceki bilinci aynı mı kalacak?

Son zamanlarda yapılan çalışmalar, beyin dışındaki güçlerin zihinsel faaliyeti etkileyebildiğini gösterdi. Araştırmacılar, vücut mikrobiyomunun (veya bakteri ekosisteminin), insanların düşünme ve hissetme şeklini nasıl etkilediğine dair daha berrak bir resim oluşturmaya çalışıyorlardı.

Yapılan bir çalışmada, bağırsak bakterilerinin beyindeki mikroplarla iletişim kurmasının ne denli mümkün olduğu gösterildi. Örneğin sağlıklı bir bağırsak florasının, anksiyete ve anksiyete benzeri davranış gelişimi üzerinde bir pay sahibi olduğu söyleniyor.

Kafa, yeni vücuda nakledildiği zaman yabancı bir mikrobiyomla karşılaşacak. Bu durum kişinin düşünme şeklini etkileyecek mi?

“Farklı bağırsak bakterileri, farklı şekilde hissetmenizi ve bu sebeple biraz farklı şekilde düşünmenizi sağlayabilir ancak doğrudan farklı düşünmenize yol açmayacaklardır çünkü bütün düşünme beyinde meydana gelir, bağırsakta değil” diyor Adolphs.

Farklı bağırsak bakterileri, sizi az çok bitkin hale getirebilir veya ruh halinizi değiştirebilir; tıpkı nezle olmuşsunuz veya olmamışsınız gibi. Bu yüzden tahminime göre bu sorunun cevabı; nezle olduğunuz zaman virüslerin veya bakterilerin yaptığı gibi, hafifçe ve sadece dolaylı şekilde olur.”

Kafa naklinin işe yarayacağını varsayarsak, hastanın beyin faaliyetinin normale dönmesi için hâlâ önemli miktarda bir iyileşme dönemi gerekecektir. Adolphs’a göre bu iyileşme süreci iki katlı olacak. Muhtemelen beynin yeni vücuduna alışmasıyla başlayacak.

“Tıpkı bisiklete binmeyi öğrenir gibi, nasıl yürüyeceğinizi ve kollarınızı hareket ettireceğinizi, hatta nasıl nefes alacağınızı ve kalp atışınızı nasıl ayarlayacağınızı öğrenmeniz gerekecek” diye açıklıyor.

Beyin ve vücudun bütünleşmesi birkaç ay sürecek. Ancak, “bu durum beyninizin değişeceği anlamına geliyor” diyor Adolphs.

Bu değişim, daha ufak bir çapta, insanların bir müzik aletini çalmayı öğrenme şekline benzeyecek ve pratik ile daha iyi hale gelecek; bu durumda, yeni bir vücudu kontrol etme pratiği yapılacak.

“Bir birey olarak birkaç yönde değişeceksiniz çünkü beyniniz yeni vücudunuza uyum sağlamayı öğrenirken büyük oranda yeniden yapılanacak. Bu yeniden yapılanma konusunda, diğer şeylerin yanısıra yaşa bağlı olan sınırlamalar bulunacak” diye ekliyor Adolphs.

Duke Üniversitesi Beyin Bilimleri Enstitüsünün Algısal Sinirbilim Merkezinde psikoloji ve sinirbilim doçenti olan Felipe De Brigard, bu konuda daha radikal bir bakış açısına sahip.

Kendisi, “bütün psikolojik özelliklerimizin, kafamızın içinde bulunan hücrelere bağlı olması muhtemel değil; psikolojik özelliklerimizin birçoğu, muhtemelen beyin ve vücudumuz arasındaki bilgi işlemlerine bağlı. Hal böyle olunca, vücuttaki bir değişim muhtemelen bu psikolojik özelliklerin bazılarını değiştirecektir” diyor. Ancak, “yeni vücudun” bu psikolojik özellikleri ne derecede değiştirebileceğinin belli olmadığını söylüyor.

NYU Tıp Okulu’nda tıbbi ahlâk bölümünün kurucu başkanı olan Arthur Caplan, başarılı bir kafa naklinin peşinden, ameliyatın kendisi kadar travmatik bir şey geleceğini söylüyor.

“Bir vücuda yeni bir kafa koymak, olsa olsa delilik getirir. Yeni zihin-vücut bütünleşmesi asla işe yaramayacaktır” diyor.

Yabancı ve alışılmadık bir vücuttaki kimyasallar ve sinyaller beyne akın edeceği için, muhtemel sonucun bu olacağını ileri sürüyor.

Harvey, eğer düpedüz bir cinnet olmazsa, böyle bir ameliyattan çıkan kişinin, kafanın sahibi olan kişi olacağını söylüyor.

“Bu yüzden gerçekte bu bir kafa nakli değil, vücut nakli olacaktır” diyor.

Caltech BBE’de Biyoloji Profesörü olan Kai G. Zinn, Howard ve Gwen Laurie Smits, bu değerlendirmeyle aynı fikirde değiller gibi görünüyor.

“Eğer bu yapılabilirse, beynin kendisi aynı olacaktır. Ancak farklı bir vücuda bağlanmış olacağından, kişi çok farklı olacaktır” diyor.

Bilim insanları detaylar konusunda hem fikir olmasalar da, insanlarda yapılacak bir kafa naklinin algısal bir kâbus olacağı ve böyle bir süreçten geçen kişinin, kafanın sahibi olan kişi olacağı, ancak çok farklı ve muhtemelen hasar görmüş beyin işlevleri olacağı konusunda hemfikirler.

 

 

 

 

Futurism

3 YORUMLAR

  1. Benim merak ettigim kafa nakli basarili olacak varsayalim, yasli bir kafa yani 60 70 80 yasindaki bir insanin kafasini 18 lik bir bedene nakil etseler ne olacak. o insan yinede yasli olarak yani 5 10 sene sonra ölecek mi yada yasli beyin, genc bedene göre kendini gelsitirmi yoksa bir insan beynininde bir ömrümü var, acaba bedenin yaslanmasi yani iyi calismamasi yuzundemi beyinde yaslaniyor bunaklik gibi filan.

  2. Yeni Vücudun hormon,enzim vs beyne hücum edecek demiş iyide bunların seviyesini üretimini falan hep beyin belirliyor ağrıdan ve ve beynin vücudu istememesi olmaz ise sıkıntı yapmaz sanırım ama çok uzun iyileşme süreci gerekir,diğer yoruma kendi fikrimi söyliyeyim 80 yaşında beyin 18 yaşında bedene naklolur ise enzimler ve organlar çok dinç olacağından beyin vücudu reddetmez ise bence tamir olup gençleşir bile imkan olsa anne karnında ki embriyonun dna da ki doğunca kademe kademe kapanan gelişme ve oluşma kilidi açılabilse tüm vücut bile yeniden onarılabilir.

  3. ben bunu 1 gündür düşünüyorum ve araştırıyorum henüz net bir kaanat getiremedim ama ben bu işlemin başarılı olacağını düşünüyorum. Diğer yorulmara düşünceme söylemem gerekirse mesela şey düşünün bilgisayarlarda hdd-ssd gibi depolama aygıtları olur ve bunları başka bir bilgisayara takarsanız o aygıtların içindeki bilgiler kaybolmaz ama burdaki en önemli konu kişinin kan grubudur yani 0- olan bir kanı a+ olan bir kana kaynaştırmaya çalışırsanız kişinin kalbi durur ve vefat ETMEZ çünkü insanın beyni zarar görmemiştir ve beyni yeni bir uygun bedene takarsanız o kişi yaşayabilir araştıramaya devam edeceğim..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz