2018 İçin 13 Bilimsel Tahmin

2
Superheated gas swirls around our galaxy's central black hole, Sagittarius A*.

İşte beklediğimiz şeyler.

Bilim dünyası, tahmin edilemeyen ve sürekli değişen bir yer. Fakat her allahın günü bilim hakkında bir şeyler yazan bir takım olarak, araştırma alanında belli gidişatların farkına varmadan edemiyoruz.

Bu yüzden bu sene, bir kereliğine 2018’in bazı büyük haberlerini onlar yaşanmadan önce tahmin etmek, şansımızı denemek istedik. Bilirsiniz, böylece daha sonra size demiştik diyebileceğiz.

Bu tahminlerin çoğu, sağlam bilimsel temellere dayanıyor. Bir kısmı çılgın derecede şüpheli ve bazıları da besbelli olan şeyler. Eğer bazıları gerçekleşmezse bize eposta atmayın.

1. Kepler’ın keşfettiği onaylı dışgezegen sayısı, Google’ın yapay zekasının işe karışmasıyla birlikte birdenbire artacak

Şu an 2.341’de duruyoruz ve bu rakamın 2018’in sonunda 4.000’e ulaşacağını tahmin ediyoruz. Kesin olan bir şey varsa, o da ne keşfederlerse etsinler, bunu kuşkusuz çok büyük, önemli bir basın toplantısında duyacak olduğumuz.

2. Bütün bu hızlı radyo patlamalarına neyin sebep olduğunu nihayet bulacağız

Hızlı radyo patlamaları (FRB’ler), sadece milisaniyeler süren bir zaman diliminde 500 milyon Güneş kadar fazla enerji oluşturabilir ve bunlar her saniye gerçekleşiyor olabilir; ancak Evren’imizde bulunan bu çılgın derecede güçlü patlamalara neyin sebep olduğuna dair hâlâ çok az şey biliyoruz.

Araştırmacılar geçen yıl, tekrarlayan FRB’lerin tam konumunu belirlemeyi başardılar. Bu konum, FRB 121102 olarak bilinen küçük bir galaksi.

Artık FRB 121102’den gelen 150’den fazla hızlı radyo patlaması tespit ettik ve bunlar üzerinde daha detaylı şekilde çalışmamızı sağlayacak yeni araçlarımız var.

Bu yüzden, 2018 yılında nihayet bunlara neyin sebep olduğunu anlayacak miktarda verimizin olabileceğini düşünmek mantıksız değil. Ayrıca, bunların kaynağı muhtemelen uzaylılar olmayacak olsa da, bunu düşünen tek kişi siz değilsiniz.

3. 2018 kayıtlardaki en sıcak yıl olacak… yeniden

Bunu tahmin etmek için fazla hayalgücü gerekmiyor. Aslında, 2013’ten 2017’ye kadarki yılların resmî olarak kayıtlardaki en sıcak beş yıllık dönem olması ve her yeni yılın yeni rekorlar kıracak gibi görünmesi sebebiyle, 2018 yılının tarihteki en sıcak yıl omaması şaşırtıcı olur.

4. Çin ve Hindistan, uzay yolculuğunun geleceği olduklarını pekiştirmeye devam edecekler ancak gerçekte kimse farketmeyecek

Evet, Blue Origin ve SpaceX arasında yeniden kullanılabilen roketler konusunda devam eden bir yarış var. Ancak dünyanın diğer tarafında Hindistan ve Çin, 2017’de elde ettikleri büyük başarılarla ve 2018 için hazırladıkları önemli planlarla kendilerini yeni uzay gücü olarak hazırlıyorlar.

Hindistan geçen yıl ilk kez küçük bir uzay roketi fırlattı ve geri indirdi. Sadece 18 dakikada yörüngeye 104 tane uydu koyarak rekor kırdı ve 2018 yılında Ay’a inme planlarının olduğunu ilan etti. Aynı zamanda Mars’ın yörüngesine uzay aracı koyduklarını ve bunu da Yerçekimi filmini yapmaktan daha ucuza gerçekleştirdiklerini unutmayalım.

Çin, eski uzay istasyonlarından birinin kontrolünü kaybettikten sonra manşetlere çıktı. Fakat okumamış olabileceğiniz haberler arasında, ülkenin yeniden kullanılabilen bir uzay aracı yapma ve karanlık maddeyi araştırma aracı yapma planı veya 2018 yılında Ay’ın uzak tarafına bir araştırma aracı indirme planları olabilir.

Demek istediğimiz, uzayda sınırlar yoktur.

5. Elon Musk bir şeyler yapacak ve herkes birden havalara uçacak

Hayalperest girişimci, Güney Avustralya’da rekor kıran Powerwall şebekesiyle, yeni delme şirketinin planlarını ortaya çıkarmasıyla ve insanları Mars’a nasıl göndereceğimizi hesaplamaya devam etmesiyle birlikte 2017’de büyük bir yıl geçirdi.

Fakat Twitter’da birçok hayranını gelişmelerden haberdar tutmaya ve Düz Dünya Topluluğu‘nun ara sıra attığı tivitlere cevap vermeye de zamanı var.

Muhtemelen Musk, 2018’de havalı bir şey yapacak. Ayrıca bunu duymaya mecbursunuz. İlk önce burada duydunuz.

6. Tabby yıldızının neyi var, hâlâ hiçbir fikrimiz yok

Bir kuyrukluyıldız kümesi mi? Dyson küresi mi? Titrek bir gezegenin yörüngesi mi? Hiçbir fikrimiz yok ve hiç kimsenin, izleyip beklemekten başka onu nasıl anlayabileceğimize dair iyi bir planı yok gibi görünüyor, bu yüzden…

(╯°□°)╯︵ ┻━┻

7. Neredeyse her şey bağırsak bakterilerimize bağlanacak

Eğer 2017’den bir şey öğrendiysek, o da bizim insandan çok bağırsak bakterisi olduğumuzdur. 2017’de depresyondan felce ve Parkinson‘a, hatta duygularımıza kadar her şey bağırsak bakterilerimizle bağlantılandı. Üstelik bu gidişatın yakın zamanda son bulacağını da düşünmüyoruz.

Maalesef bu bilgilerle yapabileceğiniz pek fazla şey henüz yok. Tabi birisinin dışkısal maddesini kendi rektumunuza koyma (veya onu bir kapsül içinde yutma) olasılığını düşünmeye başlamaktan başka. İlerlemeyi durduramazsınız.

8. Yasadışı uyuşturucular, depresyona karşı tedavi olarak ciddiye alınmaya başlayacaklar çünkü diğer seçenekler epey azaldı

Yapılan ilk çalışmalar, ketamin ve sihirli mantar gibi uyuşturucuların depresyon ve anksiyeteyi tedavi konusunda inanılmaz potansiyeli olabileceğini gösteriyor. Tek sorun, bunların aynı zamanda epey yasadışı olması.

Ancak antidepresanlardaki son atılımın 1980’lerde gerçekleştiğine bakarsak, araştırma camiasının aynı fikirde olmaktan başka pek seçeneği yok cidden.

9. Nihayet adet sancısı için temel türden bir tedavi seçeneği olabilir

Araştırmacılar on yıllar boyunca adet sancısını epey görmezden geldi. Ancak milyonlarca kadının her ay yaşadığı ve son derece ağrılı olan bu olgu, nihayet biraz dikkat çekiyor.

College London Üniversitesinde üreme sağlığı profesörü olan John Guillebaud, geçen sene Quartz’a konuşarak adet sancısının “kalp krizi geçirmek kadar kötü” olabileceğini ancak “erkeklerin bunu anlamadığı” için gözden kaçmış olduğunu söylemişti.

O zamandan bu yana, ağır ve ağrılı adetlerin ardındaki mekanizmalar üzerinde bir çift çalışma yapıldığı ortaya çıktı. İyimser olup, çok ihtiyaç duyulan bazı tedavi seçeneklerinin bulunacağını varsayacağız.

10. Grafenin ne kadar muhteşem olduğu konusunda daha fazla şey duyacaksınız, ancak hâlâ ticari olarak uygulanabilir olmayacak

Burada grafeni tartaklamıyoruz; şüphesiz ki bu şeyi seviyoruz. Ancak lütfen birisi bunu ucuz şekilde toplu halde üretmenin yolunu bulabilir mi? Böylelikle şu muhteşem süperiletkenlik, kurşun durdurma, sınırsız enerji özelliklerinden bazılarının faaliyete geçtiğini görmeye başlarız. Lütfen?

11. Kara delikler, o küçük akıllarınızı yeniden başınızdan alacak

Kara delikler zaten mükemmeller, ancak 2018’de çok daha inanılmaz olacaklarını tahmin ediyoruz. Bir kara deliğin olay ufkunun ilk gerçek görüntüsünü görebiliriz (?). Üstelik sadece bu da değil. LIGO’nun, çok daha fazla kara deliğin birleşiminden gelen kütleçekim dalgalarını tespit edeceğine şüphemiz yok. Ayrıca bu şeylerin bize, akıllara durgunluk veren bir şey söylemesi sadece zaman meselesi. Demedi demeyin.

12. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, fizik kanunlarını eğip bükebilecek bir parçacığın umut verici işaretlerini bulacak

Bunu daha önce duymuşuz gibi hissediyoruz…

13. Herkes şehir şebekesinin dışında kalacak çünkü hepimiz bu fosil yakıt zırvasından bıktık

Şaka yapıyoruz, muhtemelen böyle bir şey olmayacak. Fakat olmalı. Tesla Powerwall’larımız ve ucuz güneş levhalarımız var, neyi bekliyoruz?

 

 

 

 

ScienceAlert

2 YORUMLAR

  1. Güzel bir derleme ama ben, tesadüfler dahil daha fazlasını bekliyorum, özellikle genetik alanında. Ayrıca yapay zekanın kendini daha iyi tanıtma zamanı…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz