Fareler Doğal Şekilde Sosyal Mesafe Sergiliyor

0
Fotoğraf: Shutterbug75/Pixabay

Birisi hasta olduğu zaman, o kişiden mümkün olduğunca uzak durmak doğal bir şey. Görünüşe göre bu durum fareler için de geçerli. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) yapılan yeni çalışmada, bu uzak durma davranışından sorumlu beyin devresi de belirleniyor.

MIT Picower Öğrenme ve Hafıza Enstitüsü’nde çalışan araştırmacıların yeni çalışmasında, normalde güçlü olan içgüdülerin bazı durumlarda nasıl geçersiz olabileceği araştırılıyor. Bilim insanları, erkek farelerin hastalık belirtileri gösteren dişi bir fareyle karşılaştıkları zaman dişi fareyle çok az etkileşim kurduğunu ve normalde yaptıkları gibi eşleşme girişimi göstermediklerini keşfetmiş. Araştırmacılar bu davranışın, hasta hayvanlardan gelen özgün kokuları tespit eden ve uzak durmaya yönelik bir uyarı sinyali tetikleyen amigdaladaki bir devreyle kontrol edildiğini de göstermiş.

MIT Picower Enstitüsü üyesi ve beyin ve algı bilimleri yardımcı profesörü olan Gloria Choi, “Bir topluluk olarak, kendilerini hasta bireylerden sosyal olarak uzak tutabilmek hayvanlar için çok önemli” diyor. “Özellikle de eşleşmenin içgüdüsel kaynaklı olduğu fare gibi türlerde, bu içgüdünün tehlikenin yüksek olduğu zaman kapatılabildiği bir mekanizmaya sahip olmak kaçınılmaz.”

Choi’nin laboratuvarında, daha önce hastalığın farelerdeki davranış ve nörolojik gelişimi nasıl etkilediği incelenmiş; bunlar arasında, hamilelik sırasında annede meydana gelen hastalığı takiben otizm benzeri davranışların gelişimi de yer alıyor. Dün Nature bülteninde çıkan yeni çalışmada Choi, hastalığın, sağlıklı bireylerin hasta bireylerle etkileşimini nasıl etkileyebildiğini ilk defa ortaya çıkarıyor.

Anne Trafton/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz