Merkür ara vermiyor. Güneş Sistemimizdeki resmi olarak tanınmış en küçük gezegen olmakla kalmıyor, aynı zamanda küçülmeye devam ediyor.
Nature Geoscience’ta yayınlanan çalışma, NASA’nın MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging (MESSENGER) uzay aracı tarafından çekilen fotoğrafların analizi sayesinde; gezegende görülen spesifik arazi şekilleri, Güneş Sisteminin başından itibaren yavaş yavaş soğuyarak küçülmeye devam ettiğini gösteriyor.
Araştırmacılar MESSENGER tarafından çekilen, ufak basamak boyutunda tepecikler buldular, bu tepecikler 1970lerde keşfedilen dar olan diğerlerine göre daha küçükler. Fay yüzeyi denilen bu küçük tepecikler, göktaşları ile çarpıştıktan sonra bozulmadan hayatta kalmayı başarmışlar. Bu demek oluyor ki muhtemelen yeni şekillenmişler.
Bu keşif araştırmacıları heyecanlandırıyor çünkü Merkür’ün küçülmesi uzak geçmişte olan bir şey değil, hala devam edebilir. Bu durum Merkür’ü tektonik olarak aktif, çok küçük bir daireye dönüştürebilir ( Merkür de Dünya gibi, içi tam olarak katılaşmamış bir gezegen).
“Bu bizim keşfetmemizin nedeni,”diyor Nasa’nın Gezegen Bilimi Müdürü, Jim Green. Ve şöyle devam ediyor, “ Yıllardır, bilim adamları Merkür’ün tektonik aktivitelerinin çok uzun zaman önce olduklarına inanıyorlardı. Bu küçük gezegenin – Ay’dan çok da büyük olmayan- hala aktif olduğunu düşünmek çok heyecan verici.”.
Ne yazık ki, diğer fay yüzeylerine yakından bakmak için beklememiz gerekiyor. MESSENGER gezegeni yıllarca gözlemledikten sonra, amaçlı bir şekilde Merkür’e çarptı. Fakat araştırmacılar gelecek görevler için temenni listelerini hazırlamaya başladılar bile.
My wish list for planetary exploration, newest entry: Chuck a few seismometers on Mercury, listen to the shrinking, & map inner secrets.
— Mika McKinnon (@mikamckinnon) September 26, 2016
Çeviren : Melis Sin
merkür külmeye devam ederse ne olur