Obezite ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 42’sini etkilerken, aralarında diyabet, kanser ve diğer durumların da yer aldığı kronik hastalıkların başlangıcına katkıda bulunuyor. Popüler sağlıklı beslenme şiarlarında gece atıştırma yapmak önerilmezken, geç saatte yemenin vücut ağırlığındaki üç ana oyuncuda ve dolayısıyla da obezite tehlikesinde meydana getirdiği eş zamanlı etkiler kapsamlı şekilde pek araştırılmamış. Bu üç ana oyuncu ise kalori alımının düzenlenişi, yaktığınız kalori sayısı ve yağ dokusundaki moleküler değişimler olarak belirtiliyor. Brigham & Kadın Hastanesinde çalışan bilim insanlarının yeni çalışmasında, beslenme zamanının harcanan enerjide, iştahta ve adipoz (yağ) dokusundaki moleküler güzergâhlarda önemli bir etki meydana getirdiği gösteriliyor. Araştırmanın sonuçları Cell Metabolism bülteninde yayımlandı.
Brigham Uyku ve Sirkadiyen Bozukluklar Bölümü Medikal Kronobiyoloji Programı Başkanı kıdemli yazar Frank A. J. L Scheer (PhD), “Gece geç saatte yemenin obezite tehlikesini neden artırdığını açıklayabilen mekanizmaları test etmek istedik” diyor. “Biz ve diğerlerinin yürüttüğü önceki çalışmalar, geç saatte yemenin obezite tehlikesinin artmasıyla, vücuttaki yağ miktarının artmasıyla ve kilo verme başarısının azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermişti. Bunun sebebini anlamak istedik.”
Kaynak: Brigham & Kadın Hastanesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.