Grönland Buzul Tabakaları, Dönüşü Olmayan Erimeyle Karşı Karşıya

0
Taken/Pixabay

Bu hafta The Cryosphere bülteninde yayımlanan bir makalede ABD Ulusal Atmosfer Bilimi Merkezi ve Reading Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, sıcaklıklar yükselmeye ve Grönland buzul tabakası küçülmeye devam ettikçe, iklim değişikliğinin deniz seviyesinde nasıl geri döndürülemez artışlara yol açabileceğini gösteriyorlar.

Bu devasa buzul tabakası; dünya çapındaki deniz seviyelerini kalıcı şekilde değiştirip bir daha tamamen yeniden oluşamayacağı ve geri dönüşü olmayan bir noktayla karşı karşıya.

İngiltere’nin kapladığı alanın birkaç katı büyüklüğünde olan Grönland buzul tabakası, Dünya’daki donmuş suların büyük bir bölümüne ev sahipliği yapıyor. Mevcut erime hızlarında deniz seviyesine her yıl yaklaşık 1 mm katkıda bulunan tabaka, deniz seviyesindeki toplam yükselişin yaklaşık çeyreğinden sorumlu.

Grönland’ın buz tabakası, mevsimsel büyüme dönemlerine rağmen 2003’ten bu yana üç buçuk trilyon ton buz kaybetmiş.

İklim değişikliğinin en şiddetli etkileri arasında olan deniz seviyesi yükselişi, dünya çapındaki kıyı bölgelerini tehdit ederek düşük rakımlı yerlerde yaşayan milyonlarca insanı tehlikeye atıyor. Bangladeş, Florida ve İngiltere’nin batısı, özellikle savunmasız durumda olduğu bilinen pek çok bölge arasında.

Yeni araştırmaya göre küresel ısınmanın, Paris Anlaşması’nın hedefi olan 2°C’nin ötesine gittiği senaryolarda; on binlerce yıl sürecek önemli buz kayıpları ve küresel deniz seviyesinde birkaç metre yükseliş beklenebilir. İklim ne kadar ısınırsa, deniz seviyesi o kadar artacak.

Reading Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz