Günde 10.000 Adım Atmak Şart Değil

0
Fotoğraf: Arek Adeoye/Unsplash

Dört kıtadan yaklaşık 50.000 kişiyi kapsayan 15 araştırma üzerinde yürütülen bir meta analiz çalışması, yetişkinlerin sağlığı ve uzun ömürlülüğüne en uygun faydayı sağlayan günlük adım miktarının belirlenmesine dönük yeni tespitler sunuyor. Bulgular, atılan adım sayısının değişik yaşlardaki insanlar için farklı olup olmadığını da gösteriyor.

Analiz, insanlara fiziksel faaliyetin faydaları hakkında kanıta dayalı bir mesaj verme girişimini temsil ediyor. Sürekli tekrarlanan günde 10.000 adım sloganı, Japonya’da geliştirilen bir adımsayarın onlarca yıl önceki pazarlama kampanyasından çıkmış. Günde 10.000 adım atmanın sağlığa etkisini destekleyen bilimsel veri bulunmuyor.

Günde 10 Bin Adım Atmamız Gerekiyor mu?

Amherst – Massachusetts Üniversitesinde fiziksel faaliyet epidemiyoloğu Amanda Paluch öncülüğünde çalışan ve Sağlık İçin Adım Projesi’ni hayata geçiren uluslararası bir araştırma grubu, günde daha fazla adım atmanın erken ölüm tehlikesini azaltmaya yardımcı olduğunu keşfetmiş. Bulgular, geçtiğimiz hafta Lancet Public Health bülteninde yayımlandı.

60 yaş ve üstü kişilerdeki erken ölüm tehlikesinin ise günde 6.000-8.000 adım civarında dengelendiği bulunmuş; yani bundan daha fazla adım atmanın, uzun ömürlülüğe ilave fayda sağlamadığı görülmüş. 60 yaşından küçük yetişkinlerin erken ölüm tehlikesi ise günde 8.000-10.000 adım civarında dengeye ulaşmış.

“Dolasıyla adımlar arttıkça, tehlikenin kademeli şekilde azalıp dengeye ulaştığını görüyoruz” diyor Paluch. “Ayrıca bu dengelenme, yaşlı yetişkinlerde genç yetişkinlere kıyasla farklı adım değerlerinde meydana geliyor.”

Bir diğer ilginç nokta da, araştırmada bir günde atılan toplam adım sayısının ötesinde yürüme hızıyla ilişkili belirleyici bir bağlantının bulunmamış olması. Hızı ne olursa olsun adım atmak, ölüm tehlikesinin düşmesini sağlıyor.

 

 

 

 

Kaynak: Amherst – Massachusetts Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz