Güneş Sistemi’nin Merkezi 100 Metrelik Kesinlik ile Belirlendi

0
adventtr/iStock

Güneş Sistemi’ni kafanızda canlandırdığınız zaman, çoğu insan Güneş’in merkezde sabit durduğunu ve diğer her şeyin onun etrafında döndüğünü düşünür. Fakat Güneş Sistemi’nde yer alan bütün cisimler, bu yıldıza kendi kütleçekim kuvvetlerini uygular ve ufak da olsa hareket etmesine neden olur.

Bu yüzden, Güneş Sistemi’nin tam kütleçekimsel merkezi (veya kütle merkezi) Güneş’in tam ortasında değil; yüzeyine yakın bir yerde ve hemen dışında bulunuyor. Fakat çok sayıda kütleçekim kuvveti iş başında olduğundan, bu kütle merkezinin tam olarak nerede bulunduğunu çözmek kolay olmamış.

Şimdiyse özel olarak tasarlanmış bir yazılım kullanan uluslararası bir gökbilim takımı, Güneş Sistemi’mizin kütle merkezinin konumunu 100 metrelik kesinlik ile belirlemiş. Bu gelişme, kütleçekim dalgalarına yönelik yapılan ölçümleri büyük oranda iyileştirebilir.

Her şey atarcalar (pulsar) ile ilgili. Bu ölü yıldızlar, milisaniyelik zaman ölçeklerinde son derece hızlı dönebiliyor ve kutuplarından elektromanyetik ışınım hüzmeleri fırlatıyorlar. Eğer tamamen doğru yönde dururlarsa, bu hüzmeler çok hızlı evrensel bir deniz feneri gibi Dünya’ya geliyor ve son derece düzenli, titreşimli bir sinyal oluşturuyor.

Bu düzenli titreşim, yıldızlararası ortamı incelemekten muhtemel bir navigasyon sistemine kadar her türlü şey için faydalı. Araştırmacılara göre Güneş Sistemi’nin kütle merkezi ne kadar iyi anlaşılırsa, bu titreşimler de o kadar hassas şekilde tespit edilebilir.

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz