PopSci Türkiye ailesi olarak bu haftanın en çok okunan 10 haberini sizlere sunuyoruz. Başlıkların üzerine tıklayarak tam habere ulaşabilirsiniz. İyi okumalar!
İnternet, Carl Sagan’ın Gelecek Hakkında Yaptığı Bu Tahmin İle Aklını Kaybetti!
Herkesin gözde astrofizikçisi Carl Sagan, 1995 yılında, ülkemizde TÜBİTAK yayınlarından çıkan Karanlık Bir Dünya’da Bilimin Mum Işığı adında bir kitap yayınlamış ve bu kitapta sahte bilim ile cehaletin tehlikelerine karşı uyararak, okuyucularını eleştirel ve şüpheci düşünmeyi öğrenmeye teşvik etmişti.
Bu, sosyal olarak bilinçli bir bilim insanı için epey normal bir şey, fakat özellikle bir paragraf, bu hafta Twitter’da patladı, ve sebebini görmek zor değil.
Deprem Esnasında Sıvılaşma Nasıl Gerçekleşiyor?
Depremler kendi başlarına yeterince yıkıcıdır, fakat bütün o basınçla birlikte doymuş, gevşek veya kumlu toprakları birleştirdiğinizde, yer dönüşüm geçirir ve ayağınızın altında sıvılaşır.
Alttaki toprak bir sıvı gibi davranmaya başladığında, sokaklarca evin tamamı, sürrealist bir tablonun gerçekliğe dışavurumu gibi eğilip bükülürken, binaların tamamı, hareketli toprağın üzerine düşecek gibi olabilir.
Evrenin En Geniş Haritasından Bir Parça
Bu gördüğünüz noktaların her biri bir galaksi!
Her galaksinin rengi bizden ne kadar uzakta olduğunu temsil ediyor. En açık sarı renkli noktalar en yakın olanlar ve en koyu mor renkliler ise en uzaktakiler. Sarılar yaklaşık olarak 6.4 milyar ışık yılı uzaklıkta; kırmızı olanlar 6.7 milyar ışık yılı uzaklıkta; mor olanlar ise yaklaşık 7 milyar ışık yılı uzaklıktalar. Gri lekeler de parlak bir yıldızın görüntüyü engellemesinden veya gözlem sırasında vuku bulan bir hatadan kaynaklanan veri eksikliğinin olduğu yerleri temsil ediyor.
Tren Raylarını Kullanarak Telefonunuzu Şarj Etmek Mümkün
Bazı tren rayları, trenlerin yerlerini veya tıkanıklıkları tespit etmek için elektrik yükü taşır. Bu elektrik, Ukraynalı “Kendin Yap”çılar Pavel Pavlov ve Aleksandr Kryukov’un kanıtladığı gibi aynı zamanda bir telefonu da şarj edebilir.
Uyarı: Lütfen Denemeyiniz ve Tren Raylarıyla Uğraşmayınız !
iPhone 6S’nizi Kablosuz Şarj Edebilirsiniz. Peki Buna Değer mi?
Eylül ayında tanıtılan iPhone 6S, bünyesinde 12 megapiksellik kamera, daha hızlı parmak izi okuyucu ve 3D Touch gibi birçok yeni özellikle piyasaya girdi. Ancak bükülmeyen yeni iPhone modelinin, aralarında Samsung Galaxy S6 dahil olmak üzere birçok Android telefonda bulunmayan bir eksiği var: kablosuz şarj.
“Dokuzuncu Gezegen” Nereden Geldi?
Bir yıl önce, gökbilimciler Güneş Sistemimizin sınırında saklanan keşfedilmemiş bir gezegenin varlığına dair kanıt bulduklarını açıkladılar. Henüz hiç kimse bu gizemli dünyayı bulamadı ancak bu, bilim insanlarını Dokuzuncu Gezegen’in buraya nasıl geldiği hakkında tahminlerde bulunmalarını engellemedi.
Ocak ayında Amerikan Astronomik Bilim (American Astronomical Science) buluşmasında gösterilen yeni simülasyonlara göre, bu gezegen bir zamanlar bir Yalnız Gezegen olup sonra da Güneş’imiz tarafından çekilmiş olabilir.
İdrar Gerçekten de Steril mi?
İdrarın steril olduğu partilerde ve sosyal medyada sıkça paylaşılan bir uydurmadır, ve eğer ki susuz kalırsanız idrarınızı içebilirsiniz. Ama diğer uydurma bilgiler gibi bu da doğru değil. İdrar steril değil arkadaşlar.
Mikroplar her yerde, bedenimizde ve de çevremizde. Rahim ve plasentada bile varlar. Gebelik süresince fetüsü saran plasentada dahi çeşitli mikroplar bulunur. Bu da bizi gerçek dünyaya hazırlar.
Bilim İnsanlarının Geri Getirmek İstediği 25 Hayvan
Dünya üzerindeki hayvanlar, bin yıl boyunca pek çok farklı sebepten yok oldular. Bunun sebebi bazen iklimde meydana gelen çarpıcı bir değişimdi. Diğer zamanlar, insanların müdahalesi yüzünden olmuştu.
Bilimde, özellikle biyoteknolojide yaşanan gelişmeler, bilim insanlarının, bu hayvanların bazılarını yok olmaktan ‘geri’ döndürmelerini sağlayabilir, ve listede halihazırda birkaç tanesi var.
Antimaddenin Sırrı Biraz Olsun Çözülüyor
Bildiğimiz sıradan maddenin tam zıttı olan antimadde, biraz huysuzca bir materyal. Bilim insanları en basit antimadde atomlarını yaratıp kararlı tutmayı yalnızca son 20 yıldır başarabiliyorlar. Şimdilerde de antihidrojenin iç yapısıyla ilgili ölçümleri alabilmeye başladılar.
Periyodik cetvelin ilk üyesi olan Hidrojen, bir protonun etrafında dönen bir elektrondan oluşur. Antihidrojen ise bir antielektron (veya bir diğer adıyla pozitron), ve bir antiprotondan oluşur. Bir pozitron ve elektron çarpışırsa birbirlerini yok ederek enerji açığa çıkarırlar. Aynı süreç proton-antiproton etkileşimleri için de geçerli. Evrenimiz elektron, proton ve ikisinin pek çok kombinasyonuyla tıklım tıkış dolu olduğundan, ikisinin antiparçacıklarını uzun süre etrafta tutabilmek ayrıca bir zorluk.
Fizikçiler, Newtonsal Olmayan Sıvıların Gizemini Çözmüş Olabilir
Eğer hiç Newtonsal olmayan bir sıvıyı iş başındayken gördüyseniz, onun ne kadar imkansız derecede havalı olduğunu bilirsiniz. Baskı altında olduğu zaman, akışkanlığını neredeyse hemen değiştirir, bu sayede ona bir sıvıyken yumruk atabilirsiniz ve bir katıya dönüşür, ayrıca onun bulunduğu bir havuzda kelimenin tam anlamıyla karşıdan karşıya yürüyebilirsiniz ve bu inanılmaz görünür.