Hamilelik Beyninizin Bağlantılarını Yeniden Oluşturuyor

0
Beynin MR’ı Yeni bir araştırmadaki MR taramaları, hamilelik sırasında kadınların beyin bağlantılarının tekrar kurulduğunu ortaya çıkardı.

Yapısal Değişiklikler Anne – Bebek Bağı Konusunda Yardımcı Olabilir

Beynin MR’ı
Yeni bir araştırmadaki MR taramaları, hamilelik sırasında kadınların beyin bağlantılarının tekrar kurulduğunu ortaya çıkardı.

Ebeveyn olmak hayat değiştiren bir tecrübe. Yeni bir araştırmaya göre kelimenin tam anlamı ile zihin değiştiren bir tecrübe de. Yeni anne olacakların beyin taramaları sosyal bilgiyi işleyen alanların bağlantılarının ilk hamilelikleri sırasında tekrar oluşturulduğunu ve bu değişikliklerin en az iki yıl boyunca sürdüğünü gösterdi. Değişikler yeni annelerin bebekleri ile bağ kurmalarına ve onlara bakmalarına yardımcı oluyor olabilir.

Bulgular, hamileliğin insan beyninde uzun süreli değişikliklere sebep olduğuna dair ilk kanıtlar olarak Nature Neuroscience’da yayınlandı. Fakat bunlar tümüyle şaşırtıcı değil. Ergenliğin (hamilelik gibi çıldıran hormonların olduğu) de genç beyinleri yeniden düzenlediği biliniyor.

Değişiklik iyi olabilir

Doktora sonrası araştırmacısı Elseline Hoekzema ve Universitat Autònoma de Barcelona’daki çalışma arkadaşları, 25 kadının hamilelik öncesi ve sonrası MR (emar) taramalarını karşılaştırdı.

Annelerin gri madde hacimlerinin birkaç bölgede azaldığını keşfettiler. (Gri madde bilgiyi işleyen izole edilmemiş nöronlar ve onları destekleyen hücrelerden oluşur) Ne ilk defa baba olanlar ne de hiç çocuk sahibi olmamış erkek ve kadınlarda çalışma sırasında beyinlerinde değişiklik gözlemlenmediğinden araştırmacılar bağlantıların tekrar oluşturulmasına sebep olanın hamilelik olduğunu düşünüyorlar.

İlk kez anne olacakların beyinlerinde değişen bölgeler başkalarının düşüncelerini, duygularını, arzularını ve motivasyonlarını anlama ile ilgili.

Ve her ne kadar bu bölgelerde daha az gri madde hacmine sahip olmak kötü bir şeymiş gibi kulağa gelse de, öyle değil —Hoekzema bağlantıların özel ve daha etkili bir ağa dönüşmesi için ince ayarlandığını düşünüyor.

Beynin bu bölgelerindeki değişiklikler sağlıklı bir anne-bebek bağı kurmak için annenin yeni doğanın neye ihtiyacı olduğunun farkına varmasına yardımcı oluyor ve bebeğin duygusal olarak sağlıklı büyümesini sağlıyor olabilir. Aslında değişiklikler ve annelerin bebekleri ile olan bağları birbiri ile bağlantılı görünüyor. Bebeklerinin fotoğraflarını görmek annelerin hamilelik sırasında beyinlerinde değişikliğe uğrayan bölgelerin çoğunu harekete geçirdiği görüldü.

Araştırmacılar katılımcıları doğumdan iki yıl sonra da takip ettiklerinde değişikliklerin hala orada olduğunu buldular.

“Değişikliklerin kalıcı olabileceğinden şüpheleniyorum” diyor Hoekzema, “ fakat bu nokta sadece spekülasyondan ibaret.”

“Hamilelik kafası” mı?

Hamilelik sırsında pek çok kadın unutkan hissettiklerinden ve zihinsel olarak daha az net olduklarından bahseder. Hoekzema ve mesai arkadaşları hamilelik öncesi ve sonrası kadınların hafızalarını test ettiler ve hiçbir değişiklik bulamadılar. Bununla beraber hamilelik sırasında bunları ölçmediklerinden çalışmaları “hamilelik kafası” olarak adlandırılan durumu ne destekliyor ne de çürütüyor.

Yeni sorular

Hoekzema ve çalışma arkadaşları cevaplamayı umdukları pek çok soruya sahipler. Bir kadın ikinci sefer hamile olduğunda ne oluyor? Yapısal değişiklikler beyin aktivitesi ve performansında değişikliklere sebep oluyor mu? Ve bunlar hamilelik sonrası depresyon tahmini için kullanılabilir mi?

“Bu çalışma yeni bir araştırmanın yolunu açtı ve tahminimce önümüzdeki yıllarda bunları inceliyor olacağız” diyor Hoekzema. Bu verileri incelediği esnada ilk çocuğuna hamile olan Hoekzema şu an ikinci çocuğunu taşıyor.

“Dürüstçe konuşmak gerekirse başlarda bu değişikliklerden biraz gözüm korkmuştu,” diyor. “Bu değişiklikleri tecrübe eden biri olarak hamileliğin ve anneliğin gerçekten de beni değiştirdiği izlenimindeyim ama bu zarif bir şekilde oldu. Hala benim fakat biraz farklı bir versiyonum.”


Çeviren: Evren Akgül

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz