İçme Suyundan Arseniği Temizleyen Süzgeç Tasarlandı

0

Ve bunu gerçeğe dönüştürmek için 500 bin dolar kazandılar.

İçme suyundan kaynaklanan arsenik zehirlenmesi, dünya çapındaki 70’den fazla ülkede bulunan 137 milyon insan için bir sağlık sorunudur.

Fakat Avustralyalı araştırmacılar tarafından oluşturulan yeni bir süzme yapısı, bu büyük sağlık sorununu çözmeye yardımcı olmak için gereken ucuz ve basit teknoloji olma özelliğini taşıyabilir; ve en iyi kısmı da, geri dönüştürülen parçalar kullanılarak yapılabilir.

Ters osmoz veya demir takası gibi, yeraltı suyundan arseniği ayırmak için kullanılan mevcut yapılar, uygun maliyetli veya verimli değiller, yani Vietnam ile Bengladeş gibi S gerçekten ihtiyacı olan ülkelerde pek kullanılmıyorlar.

Yeni filtrenin ardında bulunan Sidney Teknoloji Üniversitesi’ndeki (UTS) takım, yaptığı açıklamada arsenik zehirlenmesinin yavaş bir süreç olduğu için, başka bir seçeneği bulunmayan pek çok insanın her halükarda suyu içtiğini söylüyor.

Bunun sonucunda, çeşitli kanser türlerine veya mide bağırsak hastalıklarına yakalanabiliyorlar ve bu büyük bir sağlık sorunu oluşturuyor.

UTS bilim insanları, Vietnam Ulusal Üniversitesi, Vietnam Bilim ve Teknoloji Akademisi ve Vietnam’lı yerel ortaklar ile beraber çalışarak, satın alınabilir ve oluşturması kolay olan yeni bir tasarımla çıkageldiler.

Baş araştırmacı Saravanamuth Vigneswaran şöyle söylüyor: “Bu sistemde üç adet anahtar bileşen var: organik bir zar, zarın takıldığı bir tank/bidon, ve yerel şekilde mevcut olan ednüstriyel atık ürünlerinden yapılmış emici bir kartuş.

“Bu sürdürülebilir sistem, hem yerel kaynakları en yükseğe çıkarıp arsenik atığını ve çevre kirliliğini azaltacak, hem de sağlık ve yaşam kalitesini iyileştirecek.”

Temel olarak bir tür seçici engel olan zar (membran), aynı zamanda kirlenmiş yeraltı suyundan bakterileri ve katı maddeleri de ayıracak, yani tamamlanmış ürün içmek için güvenli ve temiz olacak.

Vigneswaran şöyle söylüyor: “Süzme işlemi için gereken güç, yer çekiminden veya güneş ışığından veya el pompası aracığıyla sağlanabilir. Zarlar üç yıla kadar dayanırken, arseniği emen kartuşlar her üç ila altı ayda bir yenileriyle değiştirilecek.

“Atık kartuşlar, güvenli inşa malzemelerine dönüştürülecek, bu yüzden sistem, arsenik atığı güvenli bir şekilde kontrol altında tutacak.”

Takım, ürünlerinin yerel üreticiler tarafından üretilebileceğini, kurulabileceğini ve bakımlarının yapılabileceğini söylüyor; yani, ürün bölgeye sunulduktan sonra, yerel sakinler için de istihdam sağlayacak.

Araştırmacılar bu tasarı üzerinde son birkaç yıldır çalışıyordu ve elde ettikleri sonuçlar hakkında, buradan bulunabilecek bir miktar tez oluşturdular.

Ayrıca, yaptıkları çalışmayı gerçeğe dönüştürmeyi devam ettirip destekleyecek olan, Yoksulluğa Karşı Teknoloji ödülü kazandılar.

500.000 Avustralya Doları değerindeki ödül, innovationXchange ve Google arasındaki bir ortaklık niteliğinde.

Bunun nereye gideceğini görmek için sabırsızlanıyoruz; burayı takip edin.

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz