İnsanların Hasar Görmüş Akciğerleri, Domuzlara Bağlanarak Onarılabilir

0
Ahmed Hüseyin ve John O'Neill/Columbia Mühendislik

Son aşamaya gelen akciğer hastalıklarının acı gerçeklerinden birisi de, hastaların, akciğer bağışçılarından çok daha fazla olması. Bunun sebebi, sadece bağışçı sayısının az olması değil (ki bu da bir sorun); bağışlanan pek çok akciğerin önemli ölçüde hasar görmüş ve kullanılamaz durumda olması.

Fakat bugün yayımlanan bir araştırmaya göre yeni ve deneysel bir yöntemin kullanılmasıyla, bu şekilde hasar görmüş bir akciğer artık tekrar işlevsel hale döndürülebilir. Bu yöntemde akciğerin dolaşım sistemi, yaşayan bir domuzunki ile paylaşılıyor. Bu sayede vücudun kendini onarım mekanizmaları güçlenerek, mevcut akciğer bağışıyla yenileme yöntemlerinin kapasitesini geride bırakıyor.

Columbia Üniversitesi’nde çalışan baş araştırmacılar cerrah Ahmed Hüseyin ve biyomedikal mühendisi John O’Neill şöyle aktarıyor: “Esas biyolojik tamir mekanizmalarının yeterince uzun zaman dönemlerinde sağlanmasıyla, başka türlü kurtarılamayacak ve ciddi şekilde zarar görmüş akciğerler kurtarıldı.”

Yöntemin altında yatan ilke, canlı dışında akciğer perfüzyonu (EVLP) adı verilen mevcut bir donör akciğer yenileme yöntemine benziyor. Bu yöntem; bir havalandırıcı, pompa ve süzgeçlere bağlanmış steril bir kubbeye bir akciğer yerleştirilmesini kapsıyor.

Akciğerin ısısı, insan vücut sıcaklığında tutuluyor ve oksijen, besin ile protein içeren kansız bir çözelti, akciğer boyunca dolaştırılıyor. Sıvının organ boyunca pompalandığı bu dolaşım, perfüzyon kısmını oluşturuyor.

EVLP, bağışlanan akciğerleri dengeli tutarak ve hatta onları bir parça onararak birçok insanın hayatının kurtarılmasına yardımcı olmuş. Fakat bu yöntemin sağladığı zaman aralığı bir parça sınırlı. Yöntem, yalnızca sekiz saate kadar uygulanabiliyor. Biyolojik onarım işlevleri, bu kadar kısa zamanda devreye girmiyor.

Araştırma takımının, domuzlar ve yıllar süren araştırmalar ile kazandığı değerli zaman da bu. Araştırma takımı, bu yılın başlarında platformun süresini dört güne kadar uzatmış. Şimdiyse araştırmacılar aynı yöntemle, hasar görmüş beş insan akciğerini domuzlara bağlayarak bunları başarıyla onardıklarını aktarıyorlar. Bu akciğerler arasında, ağır biçimde hasar gören ve EVLP kullanılarak işlevi geri kazandırılamamış bir akciğer de bulunuyor.

Michelle Starr/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz