Amerikan Kalp Derneği’nin Bilimsel Oturumlar 2020 toplantısında sunulacak ön araştırmaya göre; öğünleri günün erken dönemleriyle kısıtlamak, prediyabet veya diyabeti olan fazla kilolu yetişkinlerde kiloyu etkilememiş.
Çalışmanın yazarı ve John Hopkins Üniversitesi’nde tıp, epidemiyoloji ve hemşirelik yardımcı profesörü olan Nisa M. Maruthur, “Kişinin gün boyu gıda tüketmesinin, vücudun enerjiyi kullanma ve depolama şeklini etkileyip etkilemediğini uzun bir süre merak etmiştik” diyor. “Önceki araştırmaların çoğunda kalori miktarı kontrol edilmemişti. Bu yüzden, erken saatte yiyen insanların sadece daha düşük kalori mi tükettiği belli değildi. Bu çalışmada bizim değiştirdiğimiz tek şey, gün içindeki yeme saati oldu.”
Maruthur ve meslektaşları, 12 hafta süren bir çalışmada fazla kilolu 41 yetişkini takip etmiş. Çoğu katılımcı (%90), prediyabet veya diyabeti olan siyahi kadınmış ve ortalama yaş ise 59’muş. Yirmi bir yetişkin, zaman sınırlı bir beslenme kalıbını takip ederek; sadece belli saatlerde yemiş ve kalorilerinin %80’ini 13:00’dan önce almış. Geri kalan 20 katılımcı ise 12 saatlik bir zaman çerçevesinde olağan zamanlarda yiyerek; günlük kalorilerinin yarısını 12 haftanın tamamı boyunca 17:00’dan önce tüketmiş. Tüm katılımcılar, çalışma için sağlanan ve önceden hazırlanmış sağlıklı öğünleri tüketmişler. Çalışmanın başlangıcında ve ardından dördüncü, sekizinci ile onikinci haftada kilo ve tansiyon seviyeleri ölçülmüş.
Yapılan analiz sonucunda, ne zaman yerse yesinler; her iki gruptaki insanların da kilo verdiği ve tansiyonlarının düştüğü bulunmuş.
Amerikan Kalp Derneği. Ç: O.