Flaş(yüksek sıcaklık-kısa süre prosesi) pastörizasyonla yapılmış 4 farklı Bourbon Birası

Karşınızda Yeni Pastörizasyonuyla Bourbon Birası

Kara Cuma’nın (Black Friday) ne anlama geldiğini hepiniz bilirsiniz. Hayır o fazla abartılmış alışveriş sözleri değil. Tamam öyle aslında. Ama Kara Cuma geleneğinin gerçeği şu ki Goose Island (Bira şirketi) 2016’da farklı lezzette olan Bourbon koyu birayı piyasaya sürmek üzere.

Evet okuduğunuz bu şeyin bilim yayınında yer almasının bir sebebi var. 2015 özel yapımın altısından dördü, lezzetin tutarsız olmasına neden olan bakterilerle ekşimişti. Bu olayın hiçbir şekilde tekrarlanmamasından emin olmak isteyen Goose Island yeni bir pastörizasyon sistemini denedi.

via GIPHY

Tıpkı sütte olduğu gibi, pastörizasyon işlemiyle biradaki mikroplar öldürüldü. Bu aynı zamanda alkolün yapımında rol oynayan mayaların büyümesini de engellemekteydi. Şirketin bu yeni prosesi ani(flaş) pastörizasyon tekniğini içeriyor. Yani bu teknik birayı çok yüksek bir sıcaklığa, çok kısa bir süre içerisinde ısıtmasına dayanıyor. Bu ani yapılan işlem mayalanmayı sağlayan moleküllerin parçalanmasına da engel oluyor.

Goose Island’ın baş maya ustası olan Jared Jankoski ‘Tadın artık tutarlı olacağı kesinleşti’ diyor. Jankoski ve bira tadıcıları yaptığı testler sonucunda biralarda hiçbir tat farklılığına rastlayamadılar. Jankoski ‘ Bu yanılmak isteyeceğiniz tek test. Çünkü aradaki farkı anlamanız yaptığınız işlemin başarısızlığı demek olacaktı.’ dedi.


Çeviren: Elçin Tekeli

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir