Kim Daha Sinirli?

0

Sinirli misiniz? Emin olun yalnız değilsiniz!

stress-lego-faces-popular-science_2400x1800

ABD’deki her 100 yetişkinden 37’si stresten boğulduğunu söylüyor; 100 kadından 27’si yüksek stresten şikayetçi erkekler için ise bu oran %17 ve yetişkinlerin %71’i stresin ana sebebinin para olduğunu düşünüyor.

Eğlenceli bir sonuç değil, araştırmalarda Batı ve Güney’de yaşayanların Doğu kıyılarında ve Ortabatı’da yaşayanlardan daha stresli olduğu görüldü. Unutmadan hatırlatalım, bu sonuçlara ABD baz alınarak yapılan araştırmalar sonucu ulaşıldı.

Kimler Stres Yapar? 

Aslında hepimiz. Fakat kadınlar erkeklere nazaran, işsizler ise emeklilere nazaran daha fazla stres yapıyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı Amerikada yaşayanlara sordu: Beklenmedik ve kontrol edemediğiniz stres durumları ile ne sıklıkla karşılaşıyorsunuz? Ve 2009 sonuçlarını yaklaşık 30 yıl önce yaptıkları anketle karşılaştırıp aşağıdaki sonuçlara ulaştılar.Sonuç açık: Şuanda, eskiye göre çok daha fazla stresliyiz.

Açık yeşil: 1983 Koyu Yeşil: 2009 Soldan sağa doğru stres artıyor.
Açık yeşil: 1983
Koyu Yeşil: 2009
Soldan sağa doğru stres artıyor.

Sonuçları özetleyecek olursak, kadın ve işsizler’e ek olarak, gelir seviyesi arttıkça stres oranı azalıyor; yaş olarak kıyasladığımızda ise en fazla stres 25-34 ve 45 – 54 yaş aralıklarında görülüyor. Ayrıca eğitim seviyesi arttıkça da stres azalıyor.

Stres: Evrensel Bir Savunma Mekanizması

Yalnız değilsiniz derken sadece insanları kastetmedik. Diğer hayvanlar da stres yaşıyor. İşte onlardan bazıları:

Mantarlar: Stres ile mücadele etmek için tuz ve toksik madde içeren kimyasallar salgılıyorlar.

Maymunlar: Sosyal statüsü düşük olan Makaklar stres hormonları salgılıyorlar ve bu onların beyaz kan hücrelerini azaltıyor. Daha az stres daha sağlıklı yaşam demek onlar için.

Kemirgenler: Laboratuvarlarda fare ve sıçanlar erkek insan kokusu aldıklarında acı engelleyici kimyasallar salgılıyorlar. İşin ilginç tarafı dişi insan kokusu aldıklarında bunu yapmıyorlar. Dolayısıyla erkekler tarafından toplanan deneysel verilerin yanlış olabileceğini araya sıkıştıralım.

Kelebekler: Eğer ki kelebekleri, kelebek olmadan önceki başkalaşım dönemlerinde soğuğa maruz bırakırsanız soğuk şok hormonu  ve steroidler salgılarlar. Bunlar da kelebeklerin kanatlarında sık görülmeyen renklerin oluşmasına sebep olabilir.

Bitkiler: Bir bitki yaprağından parça koparıldığında ya da tırtıl ve benzeri canlılar tarafından ısırıldığında bitki tarafından yarayı iyileştirici jasmonat isimli bir hormon salgılanır.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz