Kömürün Sonu Yakın: Çin 103 Güç Tesisini Kapattı

1

Çevre için devasa bir kazanım.

Çin, şu an geliştirme aşamasında aşamasında olan 100’den fazla kömür tesisini (termik santral) iptal etme planını duyurdu. Eğer tesisler tamamlansaydı, kömür yakılarak elde edilen 120 gigawatt’lık (GW) devasa bir elektrik gücüne eşit olacaklardı.

Bir miktar karşılaştırma yapmak gerekirse, ABD genelinde toplamda yaklaşık 305 GW gigawatt kömür hacmi var ve bu devasa düzenleme, Çin’in temiz ve yenilenebilir enerjisini geliştirmesi için fırsat sağlıyor.

Çin’in fazlaca bilinen kirlilik sorunlarına rağmen, bu vazgeçmenin sebebi, ülkenin gelecek için planlanmış kömür kapasitesini aslında çokça geçiyor olması.

Çin’in kendi güç sektörü için olan beş yıllık planında, 2020 yılında kömürden elde edilen 1.100 GW’lık kapasite hedefleniyor; bu artış, mevcut 920 GW rakamından oldukça büyük.

Fakat geliştirme aşamasında olan 103 tesisin tümü tamamlanacak olsaydı, Çin’in kapasitesi 1.250 GW’ye ulaşacak ve devasa, gereksiz bir kömür gücü fazlalığı oluşturacaktı; bu yüzden Çin hükümeti frene basıyor.

Ülkenin Ulusal Enerji Bakanlığı, bu yılın başında yayınlanan bir yönergede, geçen sene söylenen 18 tesise ek olarak 85 yeni kömür tesisinin planlama ve inşasını iptal etti.

İptal edilen 103 tesis, Çin’deki 13 şehri kapsıyordu ve yaklaşık 430 milyar yuan (62 milyar USD) değerindeydi. İptal edilen 120 GW kapasitenin yaklaşık 54 GW’ı, halihazırda yapım aşamasında olan projelerden gelecekti.

Pek çok altyapıyı durdurmak Çin ekonomisine zarar verecek olsa da, gelecekte bir enerji fazlalığı oluşturmak da akıllı bir hareket olmazdı.

Her halükârda, çevreci gruplar, Dünya’nın en kirletici fosil yakıtlarından birini kullanan pek çok kapasitenin kapatılma kararını hoş karşılıyor.

Greenpeace, Reuters’a şöyle söylüyor: “Yapım aşamasında olan projeleri durdurmak savurgan ve masraflı gibi görünebilir, fakat tamamen gereksiz olan bu tesisleri tamamlamak amacıyla para ve kaynak harcamak, çok daha savurgan olurdu.”

Çin, karbon salımları hakkında kaçamaklı davrandığı için topa tutulsa da ve bir dizi yerel kirlilik krizi konusunda istenmeyen pek çok dikkati üzerine çekse de, ülke yenilenebilir enerjide dünyanın en büyük yatırımcısı konumunda.

Çin, elbette kömürü yasaklamıyor olsa bile, 2015 yılındaki küresel yenilenebilir enerji kapasite yükselişlerinde yaklaşık yüzde 40’lık bir paya sahip olmuştu ve sadece o yıl yaklaşık 20.000 adet yeni rüzgar türbini kurmuştu.

Greenpeace araştırmacısı Lauri Myllyvirta, The New York Times‘tan Michael Forsythe’a şöyle söylüyor: “Anahtar nokta evet, Çin’in gitmesi gereken uzun bir yol var, fakat son birkaç yılda Çin çok uzun bir yol kat etti.”

Ancak, kömür altyapısının geri çekilmesine dair ulusal yönergeye rağmen, bazıları aslında söz konusu şehirlerde durdurma uygulamanın daha zor olabileceğini düşünüyor.

Çin’in Xiamen Üniversitesi’nde bulunan enerji politikası araştırmacısı Lin Boqiang’a göre, milyarlarca dolar değerindeki projelerin inşasını ve çok büyük miktardaki işçilerin çalıştırılmasını durdurmaya karşı gösterilen yerel direncin üstesinden gelmek, başlı başına bir mücadele olacak.

Kendisi The New York Times‘a şöyle aktarıyor: “Bazı projeler 10 yıldır devam ediyor olabilir ve şimdi bunları durdurma emri var. Yerel hükümetleri bunlardan vazgeçmeye ikna etmek zor.”

 

 

 

 

ScienceAlert

1 Yorum

  1. Sadece çevre mi? Kömürün insan sağlığına yönelik olumsuz şartlarını düşündüğümüz de, kömür dünyanın en zararlı ve pahalı yakıtıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz