Kuyrukluyıldızın üstündeki Philae iniş aracının başı dertte

0

Sonda bilgi yolluyor ama bilim insanları nereye indiğinden de, ne kadar sağ kalacağından da emin değil

Dün Avrupa Uzay Ajansı bir kuyrukluyıldıza ilk yumuşak inişi gerçekleştirerek tarih yazdı. Rosetta görevi Philae iniş aracını 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyrukluyıldızına başarıyla bıraktı ve sonda geriye veri ve fotoğraf yolladı.

Fakat iniş bilim insanlarının beklediği kadar yolunda gitmedi. Görünen o ki Philae’yi yüzeye sabitleyecek iticiler ve zıpkınlar çalışmayınca sonda neredeyse sekiz yüz metre havalandı ve ikinci ve daha küçük bir sıçramanın ardından asıl hedefinden yine sekiz yüz metre kadar ileride, bilinmeyen bir yere kondu. Bu bölge engebeli ve dik bir uçurumun kenarında gibi görünüyor.

Gölge yüzünden, iniş aracı her gün sadece birkaç saat güneş alabiliyor. Aracın 60 saatlik bataryasının güneş panelleriyle şarj edilmesi gerektiğinden bu bir sorun.

Philae’nin ayaklarından biri kuyrukluyıldız yüzeyine dokunmuyor ve diğer iki ayağındaki vidalar yere saplanmış değil. Yani iniş aracı yerine sabitlenmemiş durumda ve büyük olasılıkla kendisine zarar vermeden kuyrukluyıldız yüzeyinde sondaj yapamayacak. Eğer görev kontrol zıpkınlı sabitleyicileri ateşlemeye çalışırsa, sonda tekrar uzaya fırlayabilir.

BBC, ESA’nın iniş aracını yeni bir konuma hareket ettirmeyi deneyebileceğini bildiriyor.

Bu beklenmedik koşullara rağmen ESA, görevin hâlâ bilim için değerli veriler elde edeceğine inanıyor.

Gördüğünüz fotoğrafı Philae, kuyrukluyıldız yüzeyinden gönderdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz