Oklahoma’da Kış Ortasında Hava Sıcaklıkları 38 Dereceye Ulaştı!

0

Pekâla, bu tuhaf.

Şubat ayının genelde Birleşik Devletler’deki en soğuk ay olmasıyla birlikte, Kuzey Yarımküre, şu an kışın derinliklerinde bulunuyor.

Fakat haftasonu boyunca, Oklahoma’daki Mangum şehri 38 Celsius derecelik sıcalıklara ulaştı; bu, bölgenin Şubat ayındaki ortalama en yüksek sıcaklığı olan 13 derecenin çok üstünde.

Nicholas Kusnetz, Insider Climate News için şöyle bildiriyor: “Oklahoma’daki Mangum, termometrelerin Cumartesi günü 38 dereceye ulaşmasıyla birlikte günlük olarak yeni bir rekor kırdı.

“Geçen hafta Oklahoma valisi Mary Fallin, uç değerdeki havaya karşılık olarak acil bir ateş yakma yasağı çıkardı, fakat Oklahoma City’de bir şekilde ot yangını çıktı ve yetkilileri, bazı sakinlerden evlerini terk etmelerini istemeye teşvik etti.”

Sıcaklıklar o zamandan beri, mevsimsel olarak daha yerinde bir aralığa düştü, fakat insanlar bu alışılmadık olayı, iklim değişikliğinin iş başında olduğunun kanıtı olarak düşündü.

Fakat bu gerçekten o kadar basit mi?

Gerçek şu ki, bilim insanları bu hava anormalliklerine neyin sebep olduğunu kesin olarak söyleyemiyorlar; sadece bir kez gerçekleşen olayları açık bir şekilde belirlemek zor.

Fakat bildikleri şey, iklim değişikliğinin kesinlikle eşi görülmemiş bir hızda gerçekleşiyor olduğu. Üstelik, bu türden aşırı hava olayları (hem sıcak hem de soğuk) dünya çapında çok daha yaygın hale geliyor.

Geçen hafta Avustralya’da eşi görülmemiş bir sıcaklık dalgası meydana gelmiş ve Sidney’in batısındaki sıcaklıklar, Cumartesi günü 46 derece Celsius’a çıkmıştı.

Üstelik daha da endişelendirici olan şey, Kuzey Kutup Bölgesi sıcaklıklarının, geçtiğimiz birkaç ayda üçüncü defa ortalamanın üstüne yükselmiş olması. Yılın sonunda, Kuzey Kutbu civarındaki sıcaklıklar, Danimarka Meteoroloji Kurumu’ndaki verilere göre, ortalamanın 20 dereceden fazla üstündeydi.

Kutup buz örtüsünün kapsadığı alan da, ABD Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi’nin uydu verisi topladığı 38 yıldan beridir Ocak ayında rekor derecede düşük halde.

Araştırmacılar bu yılın Ocak ayını geçen yılınkiyle karşılaştırdığında, Kuzey Kutbu’nun Wyoming eyaleti büyüklüğünde bir buz alanı kaybettiği görüldü.

Ulusal Kar ve Buz Veri Merkezi müdürü Mark Serreze, Insider Climate News’a şöyle konuşuyor: “35 yıldır Kuzey Kutup Bölgesi havası ile iklimine bakıyorum ve bu kış gördüğümüz ısınma şartları gibi bir şeyi daha önce hiç görmemiştim.”

Kuzey Kutbu’nun zamansız bir şekilde bu kadar sıcak olmasının sebebi hâlâ tam olarak belli değil. Fakat bilim insanları, iklim değişiminin kuzeye doğru daha fazla sıcak hava getiriyor olabileceğini öne sürdü.

Diğer taraftan, toprak parçalarının donmuş ve yansıtıcı buz örtülerine sahip olmaktan ziyade açık halde bulunması, su sıcaklıklarını daha fazla artırarak, bir ısınma geribesleme döngüsü oluşturuyor. Kuzey Kutbu zaten küresel ortalamanın iki katı hızda ısınıyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi Kurumu, geçen senenin sonu itibariyle yıllık Kuzey Kutbu Rapor Kartı‘nı yayınladı. Bu rapor, son yıllardaki aşırı ısınma devam ederse, bütün bölgenin çarpıcı bir iklim değişimine uğrayabileceği konusunda uyarıyor.

Bizler, yasa koyucuların sera gazı salımlarını azaltmayı teşvik etmeye devam etmelerini beklerken, tek yapabileceğimiz şey kendimizi daha tuhaf ve tahmin edilemez havaların gelişine karşı hazırlamak.

Jeremy Deaton’ın bu hafta Nexus Media için bildirdiğine göre, Birleşik Devletler geçen sene boyunca, rekor düşük sıcaklıkların dört katından daha fazla rekor sıcaklık artışı gördü. “Oklahoma’daki sıcaklık, bunun bir örneği.”

Bu arada bir grup bilim insanı, yıllık 500 milyar dolarlık bir destek planıyla çıkageldiler: Buzul örtüsünü kalınlaştırmak için, rüzgar gücüyle çalışan bir dizi pompa kullanarak buzul yüzeyine deniz suyu getirmek.

Bu epey olağandışı bir şey, fakat mevcut ısınma gidişatı devam ederse, başka seçeneğimiz olmayabilir.

Oradaki tuhaf havada dikkatli olun millet.

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz