Pembe Renkli İçecekler, Daha Hızlı ve Daha Fazla Koşmanıza Yardımcı Olabilir

0
Fotoğraf: Wesley Tingey/Unsplash

Westminster Üniversitesi Nutrasotik Merkezi öncülüğünde yürütülen yeni bir çalışma, pembe renkli içeceklerin renksiz içecekler ile kıyaslandığında daha hızlı ve daha fazla koşmanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, pembe bir içeceğin egzersiz performansını yüzde 4,4 yükseltebildiğini ve egzersizin daha kolay gelmesini sağlayabilen ‘iyi hissetme’ etkisini de artırabildiğini bulmuşlar.

Frontiers in Nutrition bülteninde yayımlanan çalışma, içecek renginin egzersiz performansı üzerindeki etkisinin değerlendirildiği ilk araştırma. Çalışma ayrıca, gelecekte spor içecekleri ve egzersiz alanında yapılacak araştırmalar için yeni alanlar açıyor.

Çalışma sırasında, katılımcılardan bir koşu üzerinde kendi seçtikleri hızda 30 dakika koşmaları istenmiş. Bu sayede, efor miktarının kalıcı olması amaçlanmış. Egzersiz boyunca katılımcılar; ağızlarını ya düşük kalorili ve yapay tatlandırıcıyla tatlandırılmış pembe renkli bir içecekle, ya da düşük kalorili ve yine yapay tatlandırıcıyla tatlandırılmış renksiz bir içecekle çalkalamışlar.

Her iki içecek de tamamen aynıymış ve sadece görünüşleri farklıymış. Araştırmacılar, pembe içeceğe gıda boyası ilave etmişler.

Pembe renk, tatlılık algısıyla ilişkilendirilmesi ve bu yüzden şeker ile karbonhidrat alımına yönelik beklentileri artırması sebebiyle seçilmiş.

Yapılan önceki çalışmalar, ağzı karbonhidratlar ile çalkalamanın egzersizin yoğunluk algısını azaltarak performansı iyileştirebildiğini de göstermiş. Bu yüzden araştırmacılar, ağzı karbonhidrat uyaranı barındırmayan pembe bir içecekle çalkalamanın da muhtemel bir plasebo etkisi yoluyla benzer faydalar sunup sunmayacağını değerlendirmek istemişler.

Sonuçlar, katılımcıların pembe içecek ile birlikte ortalama 212 metre daha fazla koştuğunu ve egzersiz sırasındaki ortalama hızlarının da yüzde 4,4 arttığını göstermiş. Keyif hislerinin de artış göstermesi, katılımcıların koşmayı daha keyifli bulduğunu gösteriyor.

Öngörülen bu plasebo etkisinin, beyindeki ödül alanlarında (ağzın karbonhidratlarla yıkandığında yaygın şekilde bildirilen) benzer bir etkinleşmeye sebep olup olmadığının bulunması için gelecekte daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.

Westminster Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz