Perseverance’in topladığı örnekler, 2031 yılında Dünya’ya ulaşabilir.
İnsanlığın ilk gezegenler arası numune getirme seferberliği, dün itibarıyla başlamış durumda.
NASA’nın araba boyutundaki Perseverance Mars keşif aracı dün fırlatıldı ve Kızıl Gezegen’e doğru yaklaşık yedi ay sürecek yolculuğu başladı.
Perseverance, 2021’in Şubat ayında Jezero Krateri’nin zeminine konduktan sonra antik Mars yaşamının izlerini aramaya başlayacak. Söz konusu krater, milyarlarca yıl önce bir göle ve bir nehir deltasına ev sahipliği yapmış. Fakat nükleer enerjiyle çalışan robot, gelecekte Dünya’ya götürülmek üzere Kızıl Gezegen’in kaya ve toprağından en az 20 örnek de toplayıp saklayacak. Böylelikle bilim insanları, bu şeyleri Perseverance’in kendi başına yapabileceğinden çok daha detaylı bir şekilde inceleyebilecek.
NASA’nın Bilim Görevi Müdürlüğü’nde yönetici yardımcısı olan Thomas Zurbuchen, Salı günü gerçekleştirilen fırlatma öncesi bir basın toplantısında şöyle söylüyor: “Getirilen bu örneklerin, Dünya ve Güneş Sistemi’ndeki başka herhangi bir yer üzerinde yaşamın kökenine, evrimine ve dağılımına yönelik fikirlerimizi değiştirme ihtimali bulunuyor.”
NASA, daha önce de numune getirme görevleri yürütmüştü. Örneğin Apollo astronotları, 1969 ile 1972 yılları arasında 382 kilogramlık Ay kayasını eve taşımıştı. Ajansın Stardust (Tür. yıldız tozu) görevinde ise kuyruklu yıldız tozu tanecikleri, 2006 yılının Ocak ayında dünyaya getirilmişti.
Bunlara ilaveten NASA’nın OSIRIS-REx görevi, Bennu asteroitinden örnek yakalamaya hazırlanıyor; eğer her şey planlandığı gibi giderse, 2023 yılının Eylül ayında Dünya’ya gelecek. Ayrıca NASA, bu numune getirme oyununda yalnız değil. Japonya’nın Hayabuse2 araştırma aracı, bu Aralık ayında Ryugu asteroitinden aldığı parçaları Dünya’ya getirecek. Önceki Hayabusa görevi de kayalık Itokawa asteroitinin parçalarını 2010 yılında Dünya’ya getirmişti.
Fakat şimdiye kadar hiç kimse, gezegenler arası bir numune getirme görevi yürütmedi. Sebebini anlamak da zor değil.
Böylesi bir girişim inanılmaz ölçüde karmaşık, zaman gerektiren ve pahalı bir çaba. Özellikle de, Dünya’ya getirilen bu madde uzaylı yaşamına dair imzalar taşıyorsa. (Rusya, Mars’ın uydusu Phobos’a 2011’de Phobos-Grunt adlı bir numune getirme görevi göndermeye çalışmış; fakat uzay aracı, fırlatmada yaşanan bir başarısızlık sonrasında Dünya’ya çakılmıştı.)
Mike Wall/Space. Ç: O.