Salgın, Çocukların Gözlerine Zarar Veriyor Olabilir; Fakat Kabahat Virüste Değil

0
Fotoğraf: Andrea Piacquadio/Pexels

Okulların kapatılması, COVID-19 salgınını kontrol etmeye yönelik alınan önlemlerden biri olmuştu. Yetkililer ise bu önleyici tedbirin eğitimsel, sosyal ve duygusal açıdan oluşan bedellere değip değmediğini tartışmıştı.

Şimdiyse Çin’deki araştırmacılar, uzun süreler boyunca izolasyonda tutulan çocukların karşı karşıya kaldığı başka bir sağlık endişesini ortaya çıkarmışlar: Görüş kabiliyetinin bozulmasını…

Tıp dilinde miyop olarak isimlendirilen uzağı görememe, halihazırda Doğu Asya ülkelerinde endişe verici bir sorun teşkil ediyor. Bu yüzden Çin, geçtiğimiz yıllarda bu sağlık sorununu öncelik haline getirmiş.

Çin’in yürüttüğü sosyal programlardan biri de, okul çocuklarını her yıl göz kontrolüne tabi tutmak. Foto tarama adı verilen bir teşhis işlemine dayanan sistem, her bir gözde ışık tesirli refleksleri yakalıyor ve teknisyenlere, göz anatomisinde bulunan kırılım hataları ya da hiza bozukluklarına dair bir enstantane sunuyor.

Araştırmacılar, Çin’in Şantung eyaletindeki 10 ilkokulda öğrenim gören çocuklardan toplanan foto tarama kayıtlarını kullanmışlar ve bu kayıtların hepsi, 2015’ten bu yana her okul döneminin başlangıcında toplanmış.

Okulların, 2020’nin ilk yarısında COVID sebebiyle kapanmasıyla yeni okul dönemi her zamanki gibi Eylül’de değil, Haziran’da başlamış. Fakat her zamanki taramalar yine yapılmış ve bu sayede uzmanlar ile araştırmacılar, yaşları altı ila 13 arasında değişen binlerce çocuğun gözlerine yakından bakmışlar.

Hepsi beş ardışık yılda gerçekleştirilen bu testler, araştırmacılara toplamda 389.808 göz küresine bakış atma fırsatı sunmuş.

Tüm bu gözlerde bulunan ışık kırılımı hatalarının sıklığı üzerine yapılan bir analizde, 2015’ten 2019’a kadar nispeten durağan bir gidişat gerçekleştiği ve belki de miyop yönünde hafif bir değişim yaşandığı ortaya çıkarılmış.

Ancak bu değişim, 2020’deki sonuçlarda belirgin olmuş ve kısa uzağı görememe şeklinde kendini belli eden hatalarda önemli bir sıçrama yaşanmış; özellikle de altı ila sekiz yaş arasındaki çocuklarda.

Aslında altı yaşındaki çocuklarda görülen miyop, önceki herhangi bir yıl ile karşılaştırıldığında üç kat daha fazla olmuş.

Bu yaygın değişimin sebebi kesin olarak bilinmese de, iç mekanda izole olunduğu sırada kitaplara ve ekranlara uzun süre dikkatli şekilde bakılması, bu duruma sebebiyet verebilir. Bilim insanları, mümkün olduğu zaman dış mekanda her gün vakit geçirilmesini, ekrana bakılan sürenin kısıtlanmasını ve ekranların yüzden yarım metre uzakta tutulmasını öneriyor.

Mike McRae/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz