Şehirlerde Isı Artışıyla Mücadele Etmenin Yeni Yolu, Sokakları Soğuyan Boyayla Kaplamak

0

Al bakalım küresel ısınma. 

Gezegenimizdeki sıcaklık artışları ile mücadele etmemizin pek çok yolu var. ABD’deki Los Angeles şehri, büyük bir farklılık oluşturabilecek küçük bir değişim keşfetti: sokaklarını griye boyamayı.

Ancak bu, sıradan bir gri boya değil. Aslında iniş pistlerinin oluşturduğu ısıyı gizleyerek, onları tepedeki casus uydulara karşı daha az görünür hale getirmek için geliştirilmiş, CoolSeal adı verilen özel bir kaplama.

Ancak burada gayet akıllıca olan fikir, CoolSeal’in güneş ışınlarını yansıtmada daha iyi olduğu. Ayrıca boya, şehrin en sıcak bölümlerinden birindeki otopark üzerinde halihazırda test edildi ve yer seviyesinde sıcaklıkları azaltma potansiyelini gösterdi.

Şehir yetkilisi Greg Spotts, The Washington Post‘tan Peter Holley’a şöyle söylüyor: “Aynı otoparkta CoolSeal ile kaplanan alanın, siyah asfalttan ortalama olarak 5 derece daha soğuk olduğunu bulduk. Bunun gerçekten ilginç olduğunu düşündük. İşlem yapılan asfalt, neredeyse daha düşük bir oranda ısınıyor gibi.”

Akıllı boyama programının hedefi, şehir ısı adası etkisi olarak bilinen şeyi ele almak. Bu etkide, kentsel sitelerdeki hava boşluklarının sıcaklıkları, beton, asfalt, koyu çatılar ve gölge sağlayan bitki örtüsü eksikliği yüzünden yükseliyor.

Bir şehirde bir milyondan fazla insan olduğu zaman, bu etki sayesinde şehrin sıcaklıkları çevre bölgelerin seviyesinden 12°C’ye kadar artabiliyor.

Bu durum daha sonra en sıcak şehirlerde ısı bitkinliği tehlikesinin artması anlamına geliyor ve tabii ki, daha fazla insan klimasını açıyor ve enerji harcıyor.

Şehir yetkililerine göre bu kaplamanın sıcaklıkları azaltması, dışarıda çalışan insanlara yardımcı olması ve hatta zemin yüzeyini evcil hayvanlar için daha hoş gale getirmesi lazım. Halihazırda işlem gören alanlar Ağustos ayı boyunca gözlemlendi ve gelecekte daha geniş bir uygulama için hazırlandı.

İlave bir fayda ise, kaplama çok yansıtıcı olduğundan, CoolSeal ile kaplanan yolları ve otoparkları aydınlatmak için daha az enerji gerekmesi.

Ayrıca bilim insanlarının şehir bölgelerini soğutmak için öne sürdüğü tek yenilikçi yöntem bu değil. Yapılan çalışmaların gösterdiğine göre, bir şehirdeki ağaç yapraklarını artırmak ve binaları bitkisel yaşam ile kaplamak da sıcaklıkları düşürebilir ve karbondioksidi sünger gibi çekebilir.

Sahip olduğumuz atmosferi soğutmak ve ne kadar fazla ısındığına sınırlama getirdiğimizden emin olmak arasında, iklim değişiminin bazı etkilerini şehir ortamlarımızda hafifletmek adına hâlâ umut var.

Her küçük şeyin yardımı dokunur; bu sadece dışarıdaki otoparkın rengini değiştirmek olsa bile.

Los Angeles, sokaklarında soğutmayı deneyecek olan ilk şehir ve aynı zamanda gelecek 20 yıl boyunca şehirdeki genel sıcaklıkları yaklaşık 1-2°C azaltmayı hedefleyen daha büyük bir taahhüdün parçası.

Spotts, The Post‘a şöyle söylüyor: “Şehrin yüzde 10’undan fazlasının asfalt olduğunu düşünüyoruz; bu, 69.000 şehir bloğu demek. Şehrin yollarının üçte ikisini bir soğutma malzemesiyle kaplamanın, şehrin sıcaklığı üzerinde kayda değer bir etki oluşturacağını öne süren tahminler oldu.”

“Bunu yapmaya hazır değiliz, fakat büyük oynamak ve bu şeyi ölçeklendirmek için ne gerekeceğini araştırmak istiyoruz.”

 

 

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz