Şimşeklerden 1.000 Kat Daha Parlak ‘Süper Yıldırımlar’

0
Fotoğraf: Clinton Naik/Unsplash

Dünya, ara sıra bize çılgın miktarda enerji yayabildiğini hatırlatıyor.

Bu duruma bir örnek de, bilim insanlarının yaptığı yeni bir keşif. Araştırmacılar, yoğun şimşek faaliyetlerinin görüldüğü bölgelerde ‘süper yıldırım’ adı verilen yeni bir uç nokta belirlemişler: Bu yoğun şimşekler, tipik şimşeklerden 1.000 kata kadar daha güçlü parlıyormuş.

Söz konusu gözlemler, uydu kullanarak uç noktadaki yıldırım olaylarını ölçen ve ABD Los Alamos Milli Laboratuvarı’nda çalışan araştırmacılar tarafından yapılmış. Elde edilen sonuçlar, bir süper yıldırımı neyin meydana getirdiğini yeniden düşünmeye zorluyor süper yıldırımların nasıl ve nereden çıktıklarına ışık tutuyor.

Atmosfer bilimci Michael Peterson, The Washington Post gazetesine “Süper yıldırımların gerçek sınırlarını görmek istedik” diyor. “Mesele, bunların ne boyuta ve parlaklığa ulaşabilecekleriyle ilgili.”

İlk olarak 1970’li yıllarda uyduların topladığı verilerde tespit edilen süper yıldırımlar, sıradan yıldırımlardan 100 kat veya daha parlak olan şimşekler biçiminde tanımlanıyor.

Atmosfer bilimciler, aradan geçen zamanda neyin gerçekten bir süper yıldırım teşkil ettiğini tartışıyormuş. Çünkü farklı aletler ile yapılan ölçümler değişiklik gösterebiliyormuş.

Sabit Şimşek Haritalayıcısı tarafından Birleşik Devletler’in güney doğusu üzerinde Şubat 2019’da yakalanan ve yaklaşık 7 saniye süren bir süper yıldırım.

“Uzaydan bir şimşek çaktığını gördüğünüzde, yer seviyesinden gördüğünüz zamankine kıyasla çok daha sönük görünür çünkü bulutlar ışığın bir kısmını engeller” diyor Peterson ve uydulardan yapılan ölçümlerin, yer tabanlı algılayıcılara göre farklılık gösterebildiğini belirtiyor.

Clare Watson/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz