Uzayın Derinliklerinden Gelen Gizemli Patlamalar, 157 Günde Bir Tekrar Ediyor

0
Dünya'ya ulaşan bir hızlı radyo patlamasına yönelik sanatçı izlenimi. Renkler, farklı dalgaboylarını belirtiyor. Jingchuan Yu, Pekin Gökevi

Bir başka hızlı radyo patlamasında faaliyet döngüsü tespit eden gökbilimciler, uzayın derinliklerinden gelen bu gizemli olgular hakkında önemli bir ipucunu ortaya çıkarabilir.

Hızlı radyo patlamaları veya HRP’ler, ciddi bir kuvvet içeren ve galaksi dışından gelen ışık parlamalarına deniyor ve Güneş’in bir yüzyılda çıkardığı enerjiyi, birkaç milisaniyede yayıyorlar. Bilim insanları, ilk HRP’yi 2007 yılında tespit etmişler. Bu patlamaların sebebi, yaklaşık on beş yıldır hâlâ anlaşılmış değil. Muhtemel açıklamalar arasında ise süper yoğun nötron yıldızlarının birleşmesinden, gelişmiş uzaylı medeniyetlerine kadar birçok hipotez var.

Bugüne kadar 100’den fazla HRP tespit edilmiş ve bunların çoğu (bildiğimiz kadarıyla) sadece bir kez gerçekleşen tipten olmuş. Bu yılın Ocak ayında gökbilimciler, HRP 180916.J0158+65 adı verilen ve “tekrarlı” sınıftan olan bir HRP’nin, 16 günlük bir faaliyet döngüsü sergiliyor gibi göründüğünü bildirmişti. Dört gün boyunca patlama yapıyor, 12 gün sessizliğe bürünüyor ve sonra yeniden başlıyordu.

HRP 180916, böylesi dönemsel bir biçimde patladığı bilinen ilk HRP’ydi. Şimdiyse bilim insanları, başka bir tane tespit etmiş.

Araştırmacılar, tekrarlı sınıftan olduğu bilinen bu HRP 121102’yi 76 metrelik Lovell Teleskobu ile beş yıl boyunca gözlemlemiş. 157 günlük bir faaliyet döngüsüne dair güçlü işaretler bulmuşlar; araştırma takımının yeni çalışmalarında aktardıkları üzere, 121102’nin 90 gün boyunca parladığı ve ardından 67 gün boyunca sessizliğe büründüğü görünüyormuş.

Mike Wall/Space.com. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz