Y Kromozomsuz Erkek Fareler!

0

Hawaii Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı Y kromozomuna sahip olmayan ancak üreyebilen fare soyları üretti. Bu çalışmaları Science dergisinde yayınlandı. 

Babadan oğla geçen Y kromozomu bazı farklar yaratıyor. Bunun farkında olan bilim insanları aslında yıllardır Y kromozomundaki hangi genin, erkek gelişimi için önemli olduğunu araştırmakta. Bu araştırmalar Y kromozomunun evrimsel geçmişi hakkında bizlere ip ucu sağlayabilir. Hatta kısırlığa bile çare olabilir.

Hawaii Üniversitesi’ndeki ekip Y kromozomu üzerindeki Sry ve Eif2s3y isimli genlere odaklandı. Sry geninin testis gelişimi için önemli olduğu, Eif2s3y isimli genin ise sperm üretimi için önemli olduğu biliniyordu. Ekip bu genleri X kromozomu üzerine yerleştirerek Y kromozomu olmayan erkek fareler üretti. Ortaya çıkan farelerden bazılarında testis gelişimi yeterli seviyede olmazken, bazılarında üretilen spermler yüzemiyordu. Ancak yapılan analizler sonucunda, üretilen spermlerin üreyebildiği görüldü. Ekip bunun üzerine üreyebilen spermleri kullanarak fare nesiller üretti.

Ekibin ulaştığı sonuç ise şöyle: Bazı genler çalışmasa da, normal bireyler dünyaya gelebilir. Ancak ekip şimdilik bu deneylerinin insanlarda işe yarayıp yarayamayacağından emin değil. Ancak gelecek yıllarda, kısırlığa çare bulabileceklerinden ümitli.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz