Yapay tatlandırıcılar metabolizma hastalıklarına yol açıyor olabilir

Son bulgular şeker yerine kullanılan tatlandırıcıların şeker hastalığını ve obeziteyi artırdığını gösteriyor

Yapay tatlandırıcılar dünya çapında 1,5 milyar dolarlık bir pazar ve çoğu zaman obeziteyle, diyabetle mücadelede yardımcı oldukları yönünde reklam yapılıyor. Fakat birtakım yeni araştırmalar tatlandırıcıların, obezite ve diyabetle ilgili metabolizma değişikliklerini tetikleyerek bu hastalıkları artırdığını gösteriyor.

Nature dergisinden Allison Abbott’ın haberine göre İsrailli bir araştırmacı ekibi hem insanlarda hem farelerde metabolizmanın yapay tatlandırıcılara verdiği tepkiyi araştırdı. Fare gruplarına 11 hafta boyunca yapay tatlandırıcı (sakarin, sukraloz ya da aspartam) veya doğal şeker (glikoz ya da sukroz) verildi. Yapay tatlandırıcı tüketen farelerde glikoz intoleransı ortaya çıktı. Bu metabolizma bozukluğunda vücut şeker glikozunu (bir karbonhidrat) sindirmekte güçlük çekiyor ve bu da kandaki şeker düzeyinin yükselmesine yol açıyor. Glikoz intoleransı diyabetle ve bazen de kilo artışıyla ilişkili. Sonuçlar, farelerde glikoz toleransını en çok sakarinin etkilediğini ve bu hayvanların bağırsaklarındaki bakteri türlerinin değiştiğini, bunun da glikoz intoleransına yol açtığını gösteriyor. Glikoz ya da sukroz tüketen farelerde ise böyle bir şey olmadı.

Yapay tatlandırıcıların insanlara faydasının ya da zararının olup olmadığını belirlemek için daha kapsamlı testler gerekiyor. Fakat seçeneklerinizden biri, hem doğal hem de yapay tatlandırıcıları diyetinizden çıkarmak.

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...

Bir cevap yazın

Abonelikle İlgili Konular İçin abone@doganburda.com

Eksik Sayılar İçin okurhizmetleri@doganburda.com

Müşteri Hizmetleri (212) 478 0 300

Danışma Hattı (212) 410 32 00

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir