Yaşamın Yapı Taşları, Yıldızlardan Çok Önce Oluşabilir

0
Uzayda yıldız öncesi çekirdeklerin bulunduğu bir bölgeyi gösteren deneysel bir düzeneğin görüntü penceresi. Düzenekten kaçıyormuş gibi görünen molekül ise glisin. Profesör Harold Linnartz

Bilim insanlarından oluşan uluslararası bir takım, en basit amino asit ve yaşamın önemli bir yapı taşı olan glisinin, uzaydaki kimyaya hükmeden sert koşullar altında oluşabileceğini göstermiş.

Nature Astronomy bülteninde yayımlanan sonuçlar, glisinin ve çok büyük ihtimalle diğer amino asitlerin, yeni yıldızlar ve gezegenlere dönüşmeden çok önce yoğun yıldızlararası bulutlarda oluşabileceğini öne sürüyor.

Kuyruklu yıldızlar, Güneş Sistemi’mizdeki en eski cisimler. Ayrıca, Güneş ile gezegenlerin yeni oluştuğu zamanda var olan moleküler bileşimi yansıtıyorlar. 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının saç bölümünde ve Yıldız Tozu görevinden Dünya’ya getirilen numunelerde glisin tespit edilmesi, glisin gibi amino asitlerin yıldızlardan çok daha önce oluştuğunu akla getiriyor. Fakat yakın zaman öncesine kadar, glisin oluşumunun enerji gerektirdiği düşünülüyordu. Bu durum, maddenin oluşabildiği ortama yönelik belirgin sınırlamalar oluşturuyordu.

Yayımlanan bu yeni çalışmada ise çoğunlukla Hollanda’daki Leiden Gözlemevi Astrofizik Laboratuvarı’nda çalışan astrofizikçiler ve astrokimyasal modellemecilerden oluşan uluslararası bir takım, glisinin enerji olmadığı zamanlarda bile ‘karanlı kimya’ yoluyla buzlu toz parçacıklarının yüzeyinde oluşabildiğini göstermiş. Bulgular, bu molekülün oluşması için UV ışınımının gerektiğini öne süren önceki çalışmaların aksini iddia ediyor.

Londra Queen Mary Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz