Yeni Çalışma Zika’nın Beyni Nasıl Etkilediğini Gösteriyor!

0

Dünya Sağlık Örgütü 1 Şubat günü mikrosefali ile onunla muhtemel bağı olan Zika virüsünü halk sağlığı için uluslararası boyutta düşünülmesi gereken acil bir durum olarak kabul etti. Şu ana kadar mikrosefali teşhisi konan anne karnındaki bebeklerin plasenta ve beyin dokusunda Zika virüsüne rastlanmıştı. Cell Stem Cell dergisinde yayınlanan makalede araştırmacılar Zika ile mikrosefali arasındaki bağı biraz daha güçlendirmiş oldu.

John Hopkins Üniversitesi, Florida Eyalet Üniversitesi ve Emory Üniversitesi’nden araştırmacılar aylar süren çalışmanın sonrasında insan kök hücrelerinden öncül sinir hücreleri üretmeyi başardı. Bu öncül sinir hücreleri korteksimizi oluşturan kortikal nöronlara dönüşebiliyorlardı. Mikrosefali korteksin normal gelişimini engelleyen bir hastalık. Araştırmacılar kök hücreler ile kaplı bir kabı Zika virüsüne maruz bıraktı. Üç gün sonra hücreleri incelediklerinde virüsün tüm hücrelere herhangi bir engelle karşılaşmadan yayıldığını tespit ettiler.

Wired sitesi kök hücrelerin vücut içinde olduğu gibi büyümediklerini vurguluyor. Tüm bunlar enfekte olmuş anne karnındaki bebeğin büyüdükçe nelerle karşılaşabileceğini anlamamız için daha fazla araştırma yapmamız gerektiğini gösteriyor. Bu çalışma Zika ve mikrosefali ile ilgili soruların yanıtlanması için yapılacak çalışmaların başlangıç noktası olabilir. Araştırmacıların yeni hedefi “mini beyinleri” laboratuvar ortamında büyütüp hastalığın sinir doku üzerindeki uzun vadeli etkilerini keşfetmek ve onunla mücadele için bir yol bulmak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz