Yeni Üretilen Madde Korneayı Koruyor!

0

cornea_eye

Bilim insanları kornea hücrelerini çok ince bir hidrojel film üzerinde yetiştirdikten sonra lensi koyun gözlerine aktardı. Laboratuvarda yetiştirilen hücreler hayvanların kendi kornealarını onarmasına yardımcı oluyor.

Melbourne Üniversitesi’ndeki bilim insanları özel filmi koyun kornealarına nakledip görüşlerini onarmayı başardı. Bu teknik kornea tedariği sıkıntısı duyan ve alıcının bağışıklık sistemi tarafından reddedilebilecek olan insanlara yeni bir seçenek sunacak.

Kornea – gözün önünde görüntüyü odaklayan katman – kendisini temiz tutabilmek adına özelleşmiş hücrelerle dışarı su pompalıyor. Yaş, kaza veya hastalık sonucunda bu hücreler hasar gördüğünde göz bu hücreleri onaramıyor.

Bilim insanları korneanın kendisini iyileştirebilmesi için önce hidrojel filmde hücreleri üretip sonra küçük bir kesiyle korneayı hayvanın gözüne yerleştirdi. 2 ay içerisinde film biyolojik olarak ortadan kalkıp geride yeni hücreleri bırakarak korneayı berraklaştırdı.

Ekip üyelerinden Berkay Özçelik IBTimes UK’e yaptığı açıklamada: “Asıl amacımız geliştirdiğimiz hidrojel filmde hastanın kendi hücrelerini yenilemek ve onları direk olarak hastanın korneasına aktarmak. Kendi hücrelerini kullandığımız için bulaşıcı hastalık veya doku reddi riskini ortadan kaldırdık” dedi.

Ekip, 2014 yılında yayınlanan ilk araştırma ve henüz patenti alınan polimerle onun kullanıldığı metodun ardından önümüzdeki yıl insanlı deneylere başlamayı umut ediyor.


Çağrı Yalçın

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz