Bal Arıları, Parazitlerden Korunmak İçin Sosyal Mesafe Uyguluyor

0
Damien TUPINIER/Unsplash

İngiltere’deki College London Üniversitesi ve İtalya’daki Sassari Üniversitesinde çalışan araştırmacıların yer aldığı uluslararası bir araştırma takımının öncülüğünde yürütülen yeni bir çalışmada, bal arılarının kovanları parazit tehdidi altında olduğu zaman birbirlerinden daha uzakta durdukları bulunmuş.

Beş gün önce Science Advances bülteninde yayımlanan çalışmada, bal arısı kolonilerinin uyuz böceği istilası yaşandığı zaman kovan üyeleri arasındaki mesafeyi artırıp etkileşimleri azaltarak, genç ve yaşlı arılar arasındaki sosyal mesafeyi artırdıkları gösterilmiş.

College London Üniversitesi Biyoçeşitlilik ve Çevre Araştırmaları Bölümünde çalışan eş yazar Dr. Alessandro Cini, “Burada bal arılarının, yaygın bir parazite cevaben sosyal etkileşimlerini ve kovanda gezinme şekillerini nasıl düzenlediklerini gösteriyoruz” diyor.

“Sorumlulukları ve karşılıklı tımar gibi etkileşimleri bölüşmek fayda sağladığından, bal arıları sosyal hayvanlardır. Fakat söz konusu etkileşimlerin bulaş tehlikesini artırabileceği zamanlarda arılar, görünüşe göre sosyal mesafe uygulayarak tehlike ve faydaları dengelemek üzere evrimleşmiş.”

Hayvanlar, Sosyal Mesafe Konusunda Bizden Çok Daha İyi

Hayvanlar arasında, birbirinden milyonlarca yıllık evrimle ayrılan çok farklı türlerde sosyal mesafe örneklerine rastlanmış. Örneğin babunlar, mide bağırsak enfeksiyonları olan bireyleri fazla temizlemiyor. Patojen bir mantar enfeksiyonu bulunan karıncalar, kendilerini karınca yuvasının kenar mahallelerine sürgün ediyor. Farelerin ve yarasaların da sosyal mesafe uyguladıkları bulunmuş.

 

 

 

 

Kaynak: College London Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz