Yeni bir araştırmaya göre günde en az üç porsiyon tam tahıl yiyen orta yaş ila yaşlı yetişkinlerin bel çevrelerinde, tansiyonlarında ve kan şekeri seviyelerinde, günde bir buçuk porsiyondan az tam tahıl tüketen kişilere kıyasla daha düşük artış görülüyor.
Tufts Üniversitesi Jean Mayer ABD Tarım Bakanlığı Beslenme Araştırma Merkezi’nde çalışan araştırmacılar, dün Journal of Nutrition bülteninde yayımlanan araştırmada tam ve rafine tahıl tüketiminin, kalp hastalığındaki beş tehlike etmenini zamanla nasıl etkilediğini incelemişler. Söz konusu etmenler bel çevresi, tansiyon, kan şekeri, trigliserit ve HDL (“iyi”) kolesterol şeklinde sıralanıyor.
1970’li yıllarda kalp hastalığına yönelik uzun vadeli tehlike etmenlerini değerlendirmek için başlatılan Framingham Kalp Çalışması Nesil Grubu’ndan elde edilen verileri kullanan araştırmacılar, ortalama 18 yıl boyunca tam ve rafine tahıl tüketimiyle ilişkili etkileri incelemişler. Çoğunlukla beyaz olan 3.100 katılımcı, verilerin toplanmaya başlandığı zaman ortalama 50’li yaşların ortalarında bulunuyormuş.
Araştırma takımı; günlük yarım porsiyondan üç veya daha fazla porsiyona kadar değişen ve katılımcıların bildirdiği tam tahıl tüketimine yönelik dört kategoride, beş tehlike unsurundaki değişimleri dört yıllık aralıklarla karşılaştırmış. 2020-2025 Amerikalılar İçin Beslenme Rehberi’ne göre günlük önerilen tam tahıl miktarı, her gün üç veya daha fazla porsiyondan oluşuyor. Bir dilim tam tahıllı ekmek, yarım bardak yulaf ezmesi veya yardım bardak kahverengi pirinç, bir porsiyon ediyor.
Araştırmanın sonuçları, dört yıllık aralıkların her birinde şunları göstermiş:
Düşük miktarda tam tahıl tüketen kişilerin bel çevresi ortalama 2,5 cm’den fazla artarken, yüksek tüketim yapan kişilerin bel çevresi ise yaklaşık 1,25 cm artmış.
Kan şekeri seviyeleri ve sistolik tansiyondaki ortalama artışlar, bel çevresindeki değişimlerin hesaba katılmasından sonra bile düşük tüketim yapan kişilerde yüksek tüketim yapanlara göre daha yüksek olmuş.
Tufts Üniversitesi – Sağlık Bilimleri Fakültesi. Ç: O.