Tip 2 Diyabet, Fazla Kilo Kaybı Olmadan Bile Tersine Çevrilebilir

0

PETER DOCKRILL

Dünya çapında, yaklaşık 400 milyon insanda tip 2 diyabet bulunuyor: Bu kronik sağlık durumu, vücudunuzdaki birkaç önemli organı etkileyebiliyor ve sonunda kalp hastalığına, böbrek hasarına, körlüğe ve daha fazlasına yol açabiliyor.

İyi haber ise; genelde kilonuzu kontrol altında tutarak, düzenli egzersiz yaparak ve dengeli bir beslenme düzenini takip ederek tip 2 diyabetten kaçınabiliyor olmanız. Bu hastalık sizde çıkmış olsa bile, kalıcı olmayabiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalar, tip 2 diyabet teşhisini tersine çevirmenin ve bu hastalığı gerileme evresine sokmanın mümkün olduğunu göstermişti. Şimdiyse yeni bir çalışma, bu hastalıktan kurtulmanın düşündüğünüzden çok daha kolay olabileceğini gösteriyor.

Cambridge Üniversitesi’nde çalışan salgın hastalık bilimci Hajira Dambha-Miller şöyle söylüyor: “Bir süredir, yoğun kilo kaybetme programları ve olağanüstü kalori kısıtlaması gibi epey zorlayıcı önlemler kullanarak, diyabeti gerileme evresine göndermenin mümkün olduğunu biliyorduk”

“Bu müdahaleler, bireyler için çok zorlayıcı olabilir ve bunları başarmak zor olabilir.”

Zor olduğu doğru. 2017 yılında yapılan klinik bir deneyde hastalar, olağanüstü bir “toptan diyet değişimini” benimsemek zorunda kalmıştı. Bunun sonucunda, beş aya kadar düşük kalorili bir karışım ile yaşamışlar ve ardından, yavaş bir şekilde yeniden yemek yemeye başlamışlardı.

İlaç kombinasyonları, insülin ve yaşam şekli değişimlerini kapsayan diğer yoğun yaklaşımlarda olduğu gibi, bu tür olağanüstü müdahaleler de sonuç veriyor.

Fakat Dambha-Miller’a göre, tip 2 diyabeti olan insanlar; bu hastalığı tersine çevirme şansını artırmak için bu kadar olağanüstü şeyler yapmak zorunda olmayabilir.

“Bizim elde ettiğimiz sonuçlar; en az beş yıl boyunca, yüzde 10’luk bir kilo kaybıyla diyabetten kurtulmanın mümkün olabileceğini öne sürüyor” diyor Dambha-Miller.

Araştırmacılar bu yeni çalışmada, yaşları 40 ile 69 arasında değişen 867 kişiden oluşan ve yeni tip 2 diyabet teşhisi konmuş bir topluluğu incelemişler.

Katılımcıların hepsi İngiltere’nin doğusundan gelmiş ve deneyde beş yıl boyunca gözlenmiş. Bu sırada bazılarına, ilave tıbbi danışma ve kaynakların sağlandığı bir müdahale tedavisi verilirken; bir kontrol grubuna ise rutin tıbbi bakım sağlanmış.

Nihayetinde, beş yıllık takibin sonunda; katılımcılardan 257 tanesi (bütün topluluğun yaklaşık yüzde 30’u) gerileme evresindeymiş.

Vücut ağırlıklarının yüzde 10’unu veya daha fazlasını kaybeden insanlar, çalışma boyunca aynı kiloyu sürdürenlerle karşılaştırıldığında; gerilemeyi başarma şanslarını ikiye çıkarmış ve tip 2 diyabet teşhisini tersine çevirmişler; üstelik bunu da, olağanüstü beslenme ve yaşam şekli değişimleri yapmadan başarmışlar.

Çalışmanın yazarları, yüzde 15 veya daha yüksek oranda kilo kaybını savunan önceki klinik deneylerin; bu gibi hedeflere ulaşmayı fiziksel veya duygusal olarak zor bulan hastalarda caydırıcı etki yapabileceğini belirtiyor.

Araştırmacılar şöyle açıklıyor: “Bu durum, yeni tip 2 diyabet teşhisi konmuş insanları, belirli ve muhtemelen erişilemez kilo hedeflerine yöneltmekten ziyade; onları kilo vermeye motive etmek için birtakım gerekçeler sağlayabilir”

“Önceki çalışmalarda gösterildiği üzere; insanlar kilo vermeye çalışırken, sık sık gerçekçi olamayacak kadar yüksek olan kilo verme hedefleri belirliyorlar ve bu durum, başarı yönünden zararlı olabiliyor.”

Bulgular, Diabetic Medicine bülteninde yayınlandı.

 

 

 

 

ScienceAlert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz