Yeni Enjekte Edilebilir Hidrojel, İlaçları Ameliyat Gerektirmeden Gerekli Bölgeye İletebiliyor

0
Mikroskop altındaki nanojelin yapısı.

Görme kaybı veya kanser gibi hastalıklarda hastalara ilaçlar periyodik aralıklarla veriliyor. Sürekli gerçekleştirilen doktor randevuları zaman kaybı. Ayrıca sürekli enjekte edilen ilaç gereken bölgeye değil bütün vücuda yayılıyor, yani etkisi de azalmış oluyor.

Bu problemi çözmek için kimya mühendisleri su ve sentetik molekül zincirlerinden oluşan ve içindeki ilacı belli zaman aralıklarında salmayı başaran üç boyutlu süngerimsi maddeler geliştirdiler. Bu maddeler aslında farklı hidrojel tipleri. Problem ise jellerin ilacı salmak için vücut içinde olmaya ihtiyaç duyması ve çok kolay yırtılabilir maddeden yapılıyor olması. Yani bu jeller vücut içine ameliyatla konulmalı ve ameliyat esnasında gerekli bölgeye dikkatli yerleştirilmeli.

Şimdilerde ise MIT’de bir jel geliştirildi. Bu jel gerekli bölgeye şırınga ile enjekte edilebiliyor, bu da demek oluyor ki uzun ameliyatlara gerek kalmayacak. Önce jel vücuda veriliyor, verildikten hemen sonra bir araya geliyor ve yavaş yavaş ilaç salımına başlıyor.

MIT’den Dr. Eric Appel’a göre bu jel, yapımında kullanılan maddeden ve yapısından dolayı diğer jellerden farklı. Appel ayrıca araştırmacıların farklı bileşenleri bir araya getirmek için “moleküler cırt-cırt”lar kullandığını, bu yüzden de jelin, şırınga ile enjekte edildiğinde paramparça olmasına rağmen tekrar bir araya gelebildiğini ekliyor. Diğer jellerde bu özellik yok, işte bu yüzden ameliyat gerekiyordu. Ayrıca diğer jellerden farklı olarak, yeni hidrojelin biyolojik olarak parçalanabilen moleküler zincirlerden yapılmış olması onun ucuz olmasını sağlıyor ve az maliyetle çok miktarda jel üretilebiliyor.

Ekip fareler üzerinde jeli denediğinde jelin sadece ilacı sızdırmakla kalmadığını ayrıca tedavi için çok etkili olduğunu gördü. Çünkü direk olarak hedeflenen bölgeye ilacın gönderilmesini mümkün kılıyor. Araştırmacılar ilerleyen testleri insanlar üzerinde yapmayı umuyor ve eğer ki başarılı olurlarsa sonraki dönemlerde enjeksiyon gerektiren bazı tıbbi vakaların sayısında azalma olacağını tahmin ediyor. “Her hafta vücuda iğne sokulmaktansa, bu jel kullanılarak süreç 3 ayda bire kadar düşürülebilir” diyor Appel.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz