Bilim İnsanları İlk Defa Bir Beyin İmplantı ile İnsan Belleğini Artırdı

0

İşte başlıyoruz…

Elon Musk‘tan MIT‘ye ve ABD Savunma Bakanlığı‘na kadar herkes beyin implantlarını araştırdığından, bu gibi cihazların insanların doğal yeteneklerini artırmasına yardımcı olmaya hazır hale gelmesi, sadece bir zaman meselesi gibi görünüyor.

Şimdiyse Southern California Üniversitesi’nden (USC) bir profesör, insan hafızasını geliştirmek amacıyla bir beyin implantının kullanımını gösterdi. Söz konusu cihazın, ABD’nin en ölümcül hastalıklarından birinin tedavisi bakımından önemli sonuçları olabilir.

Dong Song, USC’de biyomedikal mühendisliği araştırma doçenti. Elde ettiği bulguları, geçenlerde Washington D.C’de yapılan bir Sinirbilim Derneği toplantısında “bellek protezi” başlığıyla sundu. New Scientist haberine göre bu cihaz, insan hafızasını etkili şekilde geliştiren ilk cihaz olma özelliğini taşıyor.

Song’ın takımı, cihazı test etmek amacıyla, epilepsi tedavisi için beyinlerine elektrot nakledilen 20 gönüllüden yardım aldı.

Song’ın cihazı gönüllülere nakledildiği zaman, kısa vadeli belleği veya çalışma belleğini uyarmak üzere tasarlanan testler sırasında gönüllülerin beyin faaliyetleri üzerinde bilgi toplayabilecekti.

Ardından araştırmacılar, en uygun bellek verimi ile ilişkilendirilen kalıbı belirlediler ve cihazın elektrotlarını kullanarak, sonraki testlerde o kalıbı takip eden beyni uyardılar.

Araştırmaya göre böylesi bir uyarım, kısa vadeli belleği kabaca yüzde 15 ve çalışma belleğini yaklaşık yüzde 25 oranında geliştirdi. Araştırmacılar beyni rastgele şekilde uyardıkları zaman, verim geriledi.

Song’un New Scientist dergisine söylediği üzere, “Bellek işlevini geliştirmek için sinirsel kod yazıyoruz. Bu daha önce hiç yapılmamıştı.”

Büyüyen bir sorun

Daha iyi bir hafıza, sınavlar için inekleyen öğrenciler veya isimleri hatırlamakta zorlananlarımız bakımından faydalı olsa da, bunamanın veya Alzheimer’ın etkilediği insanların hayatını kesinlikle değiştirecektir.

Bill Gates’in, kendi parasından 100 milyon $’ı bunama ve Alzheimer araştırmasına yatırmayı planladığını söylerken belirttiği gibi, bu hastalıklar çok daha kötü hale gelmek üzere olan çok seviyeli bir sorun niteliği taşıyor.

Alzheimer Birliği’ne göre, Alzheimer için en büyük tehlike etmenini yaş oluşturuyor. Hastalıktan muzdarip olanların büyük bir çoğunluğu 65 yaşın üstünde bulunuyor.

Tıp ve sağlık hizmeti alanındaki gelişmelerin yaşam süremizi sürekli uzatmasıyla birlikte, nüfusun bu bölümü çarpıcı şekilde artıyor. 2030 yılında ABD vatandaşlarının yüzde 20’sinin 65 yaşından daha yaşlı olması bekleniyor.

Muhtemel bunama kurbanları sayısındaki bu artış, hem ekonomik hem de duygusal bakımdan masraflı olabilir.

2016 yılında, bunama ve Alzheimer hastası olanların sağlık hizmeti ve uzun vadeli bakım masraflarının toplamı, tahmini olarak 236 milyar $ idi. Ayrıca Alzheimer Birliği’ne göre bir kişinin algısal zayıflığı ne kadar şiddetli olursa, ailesinde ona bakan kişilerin depresyon oranları o kadar yüksek oluyor.

Elbette Song’ın cihazı bunama veya Alzheimer için onaylanmadan önce daha fazla testin yapılması gerekiyor. Ancak cihaz, bu hastaların kaybolan bellek işlevlerinin bir kısmını bile geri kazanmasına yardımcı olabilirse, bu etki sadece hastalarda değil, ayrıca onların ailelerinde ve genel olarak ekonomide de hissedilecek.

 

 

 

 

Futurism

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz